Jaký typ kávy je pro tělo nejprospěšnější? Latté, turek, espresso, překapávaná, instantní atd.? Pavel
______
ODPOVĚĎ:
Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, nejvíce záleží na kvalitě suroviny, ze které je potom nápoj připravován. Největším problémem je správné skladování, pokud je káva uložena nesprávně, vzniklá plíseň produkuje ochratoxin A, což je jeden z velmi silných kancerogenů. Při pražení kávy se snižuje obsah kyseliny chlorogenové, ale celková antioxidační aktivita kávy naopak spíše stoupá. Příprava kávy (ať již "turecké" nebo espressa, případně překapávané či připravené z kávy instantní) tak velký vliv na obsah kofeinu (případně škodlivin) nemá. Záleží tedy potom spíše na chuti, jakou kávu pijete.
Odpověděl: doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (www.institutkavy.cz)