Příjemnou noc, dnes je středa 13.11.2024, svátek slaví Tibor, zítra Sáva.

Brambory - vliv na zdraví, jaké vitamíny a minerály obsahují

brambory-vliv-na-zdravi-jake-vitaminy-a-mineraly-obsahuji

brambory-vliv-na-zdravi-jake-vitaminy-a-mineraly-obsahuji
Hranolky, knedlíky nebo kaše - každý Čech zkonzumuje kolem 50 kg brambor ročně. A to je dobře, žluté hlízy jsou totiž mnohem zdravější, než si myslíte. Brambora je stará kolem 13 000 let a původně pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy ji kdysi dávno přivezli mořeplavci. V 16. a 17. století se pěstovala jako exotická okrasná rostlina v parcích a zahradách. První doložený záznam o vařených bramborách jako potravině na evropském kontinentu máme z roku 1616.

___

___

Podávaly se na dvoře Ludvíka XIII. coby vybraná pochoutka. Ovšem samotné brambory si na luxus nepotrpí. Jde o nanejvýš skromnou rostlinu; ať je teplo, nebo zima, sucho či vlhko - daří se jí skoro všude. Z tohoto důvodu je dnes jednou z celosvětově nejdůležitějších zemědělských plodin. 

 

Jaké látky obsahují brambory

Brambory v sobě mají skoro 80% vody. Kromě toho jsou bohaté na výživné škroby. Obsahují vitaminy A, B1, B2 a B6 a dokonce čtyřikrát více vitaminu C než jablka nebo hrušky. Jsou také jedinečným a mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Navíc obsahují i speciální rostlinné látky jako třeba kyselinou fenolovou, která působí proti škodlivým bakteriím a virům.

 

Účinně pročistí naše tělo

Vysoký obsah draslíku je ideální k odvodnění a pročištění těla, což je dobré pro ledviny. Ale draslík má pozitivní vliv také na srdce. Podle odborníků prý brambory dokonce do jisté míry chrání před mozkovou mrtvicí, draslík totiž snižuje krevní tlak. Příliš nízká hladina draslíku nebo hořčíku v krvi může vyvolat poruchy srdečního rytmu. Vařením ve vodě se ale množství draslíku v bramborách snižuje, proto je vhodnější vaření v páře nebo pečení.
Hořčík posiluje nervy a přináší nám zotavující spánek. Další předností brambor je velký podíl vlákniny, která podporuje trávení.

 

Blahodárně působí na pokožku

Brambory mají mimořádně příznivý vliv na naši celkovou kondici. V zimě patří k nejdůležitějším zdrojům vitaminu C a také posilují imunitní systém oslabený nedostatkem slunce a velkým množstvím o virů a bakterií, které na nás ze všech stran útočí.
Bramborách zpevňují díky látkám v nich obsažených vaziva našeho těla. Chcete-Ii mít, vyhlazenou pokožku bez vrásek, jsou brambory vašimi spojenci. Také pomáhají předcházet vzniku ledvinových kamenů a regulují činnost štítné žlázy. Jestliže se vám často stává, že vás v noci probudí křeče v lýkách, měli byste do svého jídelníčku zařadit více jídel z brambor. Hořčík má totiž silné protikřečové účinky.

Odkyselují organismus, pozitivně působí i na látkovou výměnu (metabolismus) cukrů a kyseliny močové. Velkou roli přitom hrají stopové prvky chrom a molybden, které jsou důležité i pro kůži, vlasy a nehty, ale také pro zdravý vývoj kostí.
Chrom je navíc zbraní proti srdečním chorobám a při cukrovce pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

 

Vitamíny obsažené v bramborách podporují růst dětí

Ve zdravé výživě dětí by měly být brambory zastoupené pravidelně. Kromě množství vitaminů totiž obsahují i folát (přírodní kyselinu folovou - listovou), který je nepostradatelný pro zdravý vývoj buněk. Jeho potřeba je obzvlášť vysoká v období růstu organismu, tedy v dětském a mladém věku, ale i během těhotenství a kojení. Kromě toho je nezbytný pro látkovou výměnu (metabolismus) bílkovin a produkci tělu vlastních látek, jako jsou hormony, adrenalin a lecitin.

 

Uleví od bolesti hlavy

Plátky syrových brambor přiložené na čelo mohou zmírnit bolest hlavy. Zázraky dělají i s oteklýma očima. Teplý obklad z vařených brambor pomáhá při bolesti v krku, kašli, revmatických potížích a zánětu šlachové pochvy, ale i při podráždění kůže, poruchách prokrvení a zánětech, bolestech břicha, křečích a také zánětech močového měchýře. Jako známá, oblíbená potravina pomáhají brambory při žaludeční a střevní chřipce. Odborníci doporučují jíst bramborovou kaši v malých porcích po dobu dvou až tří dnů.

Důležité: Bramborová kaše se vaří bez soli a tuku. Když k ní navíc budete pít vodu, ve které se oloupané brambory vařily, účinek ještě zesílíte. Proti přecitlivělému žaludku pomáhá pít syrovou bramborovou šťávu zředěnou vodou. Ta váže žaludeční kyseliny a mírní nepříjemné říhání.

brambory-vliv-na-zdravi-jake-vitaminy-a-mineraly-obsahuji-2

brambory-vliv-na-zdravi-jake-vitaminy-a-mineraly-obsahuji-2

 

Zasytí na dlouhou dobu

Po bramborách se netloustne, 100 gramů brambor obsahuje pouze 70 kcal, naproti tomu rýže skoro dvakrát tolik. Kromě toho vysoký podíl škrobů nadlouho zasytí. Ale pozor, brambory připravované na spousty tuku se snadno stanou kalorickou bombou. Všechny pozitivní zdravotní účinky brambor se uplatní jen tehdy, když brambory konzumujeme lehce podušené. Proto experti doporučují následující: Brambory ve slupce dobře omyjte a dejte do hrnce .s trochou vody. Brambory nesmí být vodou úplně zalité. Přiveďte je k varu a potom je asi 20 minut duste na mírnérném plameni.