Burčák zvaný "mléko starců" se popíjí jen u nás a pak ještě v některých oblastech Rakouska a Slovenska. A co to vlastně pijeme? Vylisovaný vinný mošt, jenž po pár dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Požívá se během krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr dosud neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Nepopiratelným přínosem je vysoký obsah vitaminu B (díky přítomnosti kvasinek), což ocení vlasy, nehty, pokožka i nervová soustava, a díky slabému obsahu alkoholu i srdce a cévy.
___
___
Staří vinaři doporučují vypít burčáku tolik, kolik nám v těle koluje krve. Jenže burčák obsahuje o něco víc alkoholu než pivo, a tak bychom - aspoň kvůli dobrému svědomí a lékařům - měli ony čtyři a půl litru burčáku raději rozložit do několika večerů.
- Pravý burčák je z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v ČR,
- smí se prodávat do 30.11.,
- nesmí být ředěn vodou. Poslední pravidlo zní, že
- spotřebitel musí být informován o tom, že kupuje burčák a kdo ho vyrobil.
Jak poznáme burčák?
Dobrý burčák stále kvasí, takže vidíme drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého, okrovou barvu, příp. mírně nahnědlé tóny. Pozor na větší množství kalu! Burčák od poctivého vinaře bývá už v počátku dobře cítit po odrůdě, z níž byl vyroben, zatímco hniloba či zatuchlina svědčí o chybách ve výrobě. Je-li cítit po droždí, nejde o vadu, ale o vůni kvasinek.
Výroba burčáku
Vzniká důsledkem "bouřlivého" kvašení vinného moštu v sudech. To probíhá jeden až dva týdny za přítomnosti vinných kvasinek při teplotě 12 až 15°C, Během této doby se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý. Po prvním stáčení takového nápoje dostáváme burčák.
Barva burčáku
Jde o tekutinu mléčné žlutooranžové barvy, neměl by být nahnědlý, hnděý. Burčák je slabě alkoholický, obsahuje přibližně pět procent alkoholu a šestnáct procent cukru. Vyrábí se ze světlých hroznů. Může být i z červených, ten však není tak rozšířený, připravuje se totiž odlišnou a poněkud složitější technologií. Výrazně tmavá barva burčáku může být také matoucí. V takovém případě se často jedná i o starý nápoj nebo vyrobený z jablek či jiného ovoce.
Jednou za rok
Kdy si na něm můžeme pochutnávat? V období sběru hroznů, což je přelom léta a podzimu. Toto tvrzení by vám však mohl vyvrátit odborník, pro kterého je pravý burčák burčákem pouze několik hodin a v tuto dobu můžete zažít opravdový chuťový požitek. My laici si ho můžeme užít i mimo tento zázračný okamžik.
Uchování burčáku
Burčák rozhodně nemůžete dlouho skladovat, ale pokud si ho místo v příjemném vinném sklipku chcete dopřát doma, mějte na paměti, že si ho od prodejce musíte nechat nalít vždy do lahve, ze které jde upouštět vzduch. Nápoj neustále pracuje a malá domácí exploze není žádnou výjimkou.
Jak pít burčák?
Rozhodně ne vychlazený, spíš teplý, to však neznamená ohřívaný. Jaká je tedy ideální teplota? Odborníci říkají, že si nejlépe pochutnáte, necháte-li nápoj ve sklenici prohřát od slunce.
Zajímavosti o burčáku
Podle lidových mouder by se burčáku mělo pro zdraví vypit tolik, kolik má člověk v těle krve? Představa, že bychom ho do sebe měli dostat minimálně pět litrů, není "nic moc" - asi by náš organismus dostal zabrat. Raději ho pijte podle toho, jak na něj máte chuť, a množstvlm krve se nenechte zmást.
Tip Zbyňka Mlčocha
Chcete-li si opravdu pochutnat na kvalitním nápoji, vyhněte se raději pouličním stánkům, kde už má burčák výrazně hnědou barvu a velké množství alkoholu a mrtvých kvasinek.