___
Jak vypadá kuskus - obrázek, fotografie
Z čeho a jak se vyrábí kuskus
Ty pak ještě čeká vaření v páře a nakonec sušení na slunci. Tímto tradičním způsobem se kuskus dnes vyrábí už jen v severoafrických zemích, kde se k práci sejde více žen a stráví tímto společným zaměstnáním celý den.
Odkud kuskus pochází
Dnes rozšířen i v ostatních světadílech a dočkal se takové popularity, že ve Francii se prý stal druhým nejoblíbenějším jídlem. Historici se samozřejmě nemohou dohodnout, odkud kuskus pochází. Nejspíše to budou oblasti východní nebo severní Afriky, kde ve starověkých hrobech archeologové našli hliněné nádoby tradičně používané k vaření tohoto pokrmu. Arabové při šíření islámu rozšířili také kuskus. Nejprve po celém severoafrickém regionu a pak také do Andalusie a oblastí Středozemního moře. Portugalci z Maroka si pak s sebou kuskus přivezli do Jižní Ameriky.
Imigrační vlny ve 20. století způsobily, že pokrm postupně zdomácněl ve většině Evropy. Stále však zůstává exotickou připomínkou tvrdého života na okraji pouště a zároveň dokazuje kulinářské umění Marokánců.
Vaření kuskusu v páře
V maghribských domácnostech se kuskus vždy vařil v páře v nádobě nad hrncem, v němž bublala omáčka s masem. Tato sestava nádobí se nazývá "kuskusiér". I když by bylo pěkné mít doma pravý hliněný kuskusiér z Maghribu, lze jej velmi snadno nahradit cedníkem zavěšeným nad hrncem.
Ovšem kdo by se s takovou konstrukcí namáhal! Vždyť na kuskusu je báječné právě to, že ho vůbec nemusíte vařit! Prostě ho jen zalijte horkou vodou a chvíli počkejte. Nabobtná a změkne sám.
Příprava kuskusu
Běžný způsob jeho přípravy uvažuje 2 díly vody na 1 díl kuskusu. Po zalití necháme cca 10 - 15 minut stát, pročechráme vidličkou a buď přímo servírujeme jako přílohu, nebo můžeme různě dochutit. V létě nechte změklý kuskus vychladnout, přidejte do něj čerstvou zeleninu a olivový olej nebo jogurt a máte lehký osvěžující salát. Variantou je také opačný způsob přípravy, to znamená, že v pánvi nejdříve připravíme zeleninu s kořením, masem nebo třeba kostičkami tempehu (sýr z fermentovaných sojových bobů porostlý bílou plísní) a teprve nakonec přisypeme kuskus. Vypneme plamen a pod pokličkou necháme kuskusová zrníčka spokojeně bobtnat.
Tisíc a jedna varianta
Variabilita kuskusu je nekonečná. Jakmile jej připravíte podle základního receptu, jeho další proměny jsou už čistě na vaší fantazii. Na italský způsob stačí do kuskusu, namočeného místo ve vodě v zeleninovém bujónu, přidat osmahnuté olivy nebo žampiony, česnek, černý pepř, bazalku, oregano nebo tymián.
Indický kuskus dostaneme, když na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom a pak přidáme červenou čočku nebo hrášek, které v pánvi s kořením uvaříme doměkka. Teprve pak přisypeme kuskus.
Mexický kuskus vyžaduje rajčata. Na pánvi osmahneme čili, česnek, trošku koriandru nebo kmínu, přidáme hrášek a rajčatový protlak. Do prohřáté směsi pak už jen stačí nasypat kuskus a zalít šťávou z nasekaných rajčat, která do pokrmu zamícháme až před samotným servírováním.
Všechny tyto pokrmy z kuskusu lze konzumovat buď samotné s patřičnou přílohou (bílý chléb, chlebové placky, tortilly), a nebo je lze použít jako zajímavou přílohu.