kofola pepsi cola
Kyselina fosforečná a coca-cola aneb proč nám smrdí pot
Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější a zároveň nejsilnější okyselující látka má i jiná využití: umocňuje účinek antioxidantů v rostlinných tucích, zabraňuje nežádoucím reakcím kovů v potravinách, působí jako zdroj fosforu a udržuje kyselé prostředí při výrobě droždí.
Zdroj fosforu, ale současně likvidátor kostí
Kyselina fosforečná představuje zároveň zdroj fosforu. Fosfor je hned po vápníku druhý nejzastoupenější minerální prvek v našem těle a podílí se zde na mnoha různých pochodech. Dostatek fosforu je nezbytný pro pevné a zdravé zuby a kosti. Většina lidí přijímá dostatečné množství fosforu ve stravě a jeho nedostatek není častý. Větší nebezpečí představuje přebytek fosforu. Fosforečnany se totiž vylučují z těla jako fosforečnan vápenatý. Vysoké dávky fosforečnanů mohou proto narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v těle a zapříčinit nedostatek vápníku, a tím například i úbytek kostní hmoty. Vegetariány by mělo zajímat, že fosforečnany snižují přisvojitelnost železa z rostlinných zdrojů.
Studie říká - konzumace coca coly vede k osteoporóze
Ve Spojených státech proběhla studie, která sledovala dívky konzumující pravidelně vysoká množství coca-colových nápojů (které obsahují kyselinu fosforečnou). Ukázalo se, že tyto dívky jsou více náchylné k různým zlomeninám než jejich vrstevnice, které podobné nápoje nepijí. Možná interpretace těchto výsledků spočívá právě v nedostatku vápníku, který je způsoben nerovnováhou mezi vápníkem a fosforem.
Většina dlouhodobých studií na zvířatech potvrdila, že pokud zvířata přijímají vyšší dávky kyseliny fosforečné nebo fosforečnanů v potravě (více než 0,5%), jsou ohrožena zpožděným růstem, ukládáním vápníku ve tkáních a orgánech a poškozením ledvin a srdce. Avšak pozor: čím nevyváženější je strava z hlediska příjmu ostatních minerálních látek, tím horší mohou být následky nadměrného příjmu fosforečnanů!
Specifický zápach kůže a potu
Zajímavostí je, že se kyselina fosforečná používá např. k leptání kovů, ale i zubů v lékařství. Je tedy zbytečné odpovídat na to, proč mají lidé pijící Coca-Colu více zuby stižené zubním kazem (nutno znovu připomenout vysoký obsah cukru, kterým se živí bakterie obsažené v plaku našich zubů).
Další zajímavostí je skutečnost, na kterou opakovaně v pořadu Jste to co jíte poukazovala MUDr. Kateřina Cajthamlová a to že metabolity kyseliny fosforečné nejsou vylučována jen močí, ale i pokoškou a vedou ke specifickému nepříjemnému zápachu pijáka. Uživatelé kolových nápojů to necítí, protože "jsou v odéru" neustále a už to nevnímají. Pokud ale přijde normální člověk, zápach potu cítí dost intenzivně.