Jsou sladoučké, šťavnaté ale dokáží i pěkně pálit. Pořádný guláš bez nich neuděláte a ve studené kuchyni jsou téměř nepostradatelné. Článek pojednává o těchto druzích paprik: Chilli Trinidad, kozí (beraní) rohy, silnostěnné masitá paprika, bílá paprika, kapie, zeleninová paprika, hnědofialová paprika.
___
___
Papričky Chilli trinidad
Tahle paprička je rekordman nejen v délce svého názvu: kultivar chilli papričky Trinidad Scorpion - Trinidad Scorpion Butch T - se oficiálně stal nejpálivějším chilli světa. K jídlu bychom vám ji rozhodně nedoporučovali, citlivějšího jedince totiž může i zabít.
Kozí (beraní) rohy
Dlouhé štíhlé papriky sice nepatří mezi nejhezčí, ale na nakládání jsou ideální. Zavařují se celé, i se semínky. Naložené sladkokyselé nepálivé, jemně pálivé nebo pálívé papriky se hodí do salátů, jako chuťovka, neobejdou se bez nich buřty na pivě nebo pikantní guláše.
Chilli papriky
Používají se téměř výhradně jako koření. Pokud máte rádi thajskou nebo mexickou kuchyni, rozhodně byste si je měli vysadit do květináče na balkon. Chilli papričky můžete také sušit a zavařovat. Sladkokyselé jsou výtečné jako chuťovka.
Silnostěnné masité papriky
Jsou šťvanaté, hodně sladké a chuťově výrazné. Báječné jsou v dušených zeleninových směsích s rajčaty a lilkem, nejlépe ale chutnají syrové. Připravit z nich můžete lahodné saláty nebo je naplnit sýrovým či šunkovým krémem. Hodí se také do studených i teplých mexických jídel.
Paprika bílá
V obchodech ji seženete také pod názvem slovenská paprika. Je tenkostěnná, silně aromatická a může být sladká, mírně pálivá i pálivá. Rozhodně patří do leča a do čalamád, hodí se na přípravu klasických plněných paprik, výtečná je i v omáčkách .
Kapie
Pravé kapie jsou velké, špičaté a tmavě červené. Jejich chuť je sladká a hodně výrazná až škrablavá. Tradičně se používají k zavařování - na sladkokyselo nebo do oleje. Drží totiž dobře tvar. Zasyrova se kapie využívají hlavně pro přípravu pomazánek, kterým dodávají jedinečnou chuť, neztratí se ale ani v zeleninovém salátu.
Paprika zeleninová
Středně dlouhé špičaté plody jsou tmavě zelené a červené. Mají sladkou chuť a jsou šťavnaté. Dát si je můžete jen tak s chlebem, výtečné jsou i v salátech. Hodí se také na zavařování ve sladkokyselém nálevu.
Hnědofialová paprika nazývaná někdy čokoládová
Má příjemnou sladkou chuť, díky které se hodí k pojídání zasyrova a do salátů. Kvůli výrazné barvě ji můžete využít ke zpestření a ozdobení nejrůznějších pokrmů.