Dobré odpoledne, dnes je pondělí 25.11.2024, svátek slaví Kateřina, zítra Artur.

Které potraviny nepatří do lednice - med, cibule, banány, rajčata, meloun, brambory, česnek, chleba

 

ktere-potraviny-nepatri-do-lednice-med-cibule-banany-rajcata-meloun-brambory-cesnek-chleba

ktere-potraviny-nepatri-do-lednice-med-cibule-banany-rajcata-meloun-brambory-cesnek-chleba
Koupíte si banány či rajčata a doma je okamžitě strčíte do lednice. Jenže to je chyba. Těmto jedenácti potravinám ale chlad vůbec nesvědčí. Banány, rajčata, meloun či alkohol. To všechno dáváme naprosto běžně do lednice dáváme. Tomu se ale po dalším nákupu raději vyvarujte. Přečtěte si, co se s potravinami v chladničce děje.

___
___


Ovoce

Banány

Ačkoliv banány každý po nákupu dá automaticky do ledničky, příště už je tam nedávejte. V lednici totiž rychleji zčernají a nezískají sladkou chuť, naopak budou moučné. Pokud chcete mít ty nejlepší banány, nechte je dozrát v papírovém sáčku.

 

Zelenina

Rajčata

Rajčata v lednici ztrácejí svoji chuť. Mohou také moučnět. Přílišné teplo jim také úplně nesvědčí, nejlepší je spižírna nebo sklep.

 

Meloun

Meloun v chladničce ztrácí prospěšné antioxidanty, proto ho i nakrojený ho raději nechejte venku při pokojové teplotě.

 

Brambory

Uskladněním v lednici se škrob v bramborách obsažený začne rozkládat na cukry. Brambory pak získají nepříjemnou nasládlou chuť. Nejlepší je brambory skladovat na tmavém, chladném a suchém místě.

 

Cibule

Cibule v lednici měkne a posléze hnije. Nevyhovuje jí totiž vysoká vlhkost. Raději ji dejte na suché, tmavé místo. Rozkrojenou cibuli pak skladujte v sáčku či sklenici.

 

Česnek

V lednici česnek rychle hnije a mění se doslova v gumu. Nejvíce zdravých látek v česneku zůstane, když ho budete skladovat při pokojové teplotě.

 

Další potraviny

Alkohol

Zní to zvláštně a mnohé to překvapí, ale alkohol skladujte při pokojové teplotě.

 

Med

Také med ztratí v lednici svoji chuť. Také vám začne tuhnout a cukernatět. Med můžete nechávat klidně i na kuchyňské lince.

 

Chilli omáčka

Pálivé omáčky obsahující chilli nebo feferónky je naprosto zbytečné dávat do lednice. I po otevření vám při pokojové teplotě vydrží až tři roky.

 

Chleba

Mnoho lidí si myslí, že když dá chleba do ledničky, vydrží déle čerstvý. To je ale omyl. Chléb se totiž vysuší.


Bazalka

Čerstvou bazalku je samozřejmě nejlepší spotřebovat. Když už ji chcete skladovat, dejte ji raději do mrazáku nebo naložte do oleje.