V minulosti jsme již probrali různé potraviny, které nám prospívají. Byla to například paprika, mrkev, ryby, čekanka, rajčata, špenát či rukola. Dnes si řekneme, jak našemu zdraví prospívají dýňová semínka a olivový olej. Dozvíte se také, jaké vitamíny a minerály dýňová semínka a olivový olej obsahují.
______
Dýňová semínka - pro věčné mládí
Obecně všechna semínka, ať už dýňová, slunečnicová, sezamová nebo lněná, obsahují zdravé vicenenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (PUFA) z rodiny omega-3 a omega-6, široké spektrum minerálních látek a vitaminů a vlákninu.
Dýňová semínka jsou však mimořádně bohatá na antioxidační vitamin E zpomalující stárnutí a zinek důležitý pro sexuální a reprodukční zdravi mužů, ale i zdravou a pěknou pleť, nehty a vlasy. Těm svědčí i vysoké zastoupení dalších vitaminů (A, D, ze skupiny B) a minerálních látek (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan, měd, železo).
Olivový olej - osobní strážce
Je bohatý na antioxidanty, hlavně vitamin E, chránící buňky před poškozením volnými radikály. Cenný je obsah mononenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny olejové, která pomáhá bojovat se "špatným" cholesterolem (LDL) v krvi, aniž by snižovala obsah "dobrého" cholesterolu (HDL). Lidová medicína považuje olivový olej za mírné laxativum (projímadlo).
Další jeho důležitou vlastností je vysoký bod zakouření, což je teplota, při níž se jakýkoli olej začíná rozkládat a produkovat toxické látky. Díky vysokému bodu zakouření se olivový olej hodí i na smažení - tuto tepelnou úpravu potravin bychom však měli využívat jen výjimečně.