___
Barviva, konzervanty, emulgátory
Jednotlivá éčka - seznam
Nebaví vás v obchodech pročítat etikety? Neorientujete se, kolik éček který výrobek obsahuje? Nalistujte na internetu adresu www.chemievjidle.cz
Tady si můžete potraviny v klidu podrobně vyhledávat a filtrovat právě podle obsahu éček a alergenů.
Další web, který se éčky a přídatnými látkami zabývá je www.emulgatory.cz
Platí, že bychom si měli dávat pozor na potraviny, které obsahují éček větší počet. Výrobce totiž musel nahradit nebo vylepšit přirozené vlastnosti potraviny těmi umělými. A to hlavně proto, aby se snížila výrobní a prodejní cena, prodloužila se trvanlivost, aby zboží vypadalo lákavěji. "Všechna používaná éčka jsou řádně schválená a testovaná. Stále jsou ale povolená i ta, o kterých se vedou diskuse," říká Rudolf Náprstek, předsedaobčanského sdružení Zdravá potravina a dodává: "Od červnavšak musejí potraviny obsahující šest těchto éček mít na obalu varování, že můžou nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí. Jedná se o tartrazin (E102), chinolinovou žluť (E104), žluť SY (E110), azorubin (E122), košenilovou červeň (E124) a červeň allura (E129)." K dalším problematickým éčkům patří i aspartam (E951) či cyklamáty (E952).
Nejcitlivěji na přemíru éček reagují děti, alergici, astmatici a jinak -iernocní lidé. Většinou se nesnášenlivost projevuje kopřivkou, astmatem, zažívacími potížemi, bolestmi hlavy. U dětí se ještě mluví o hyperaktivitě a nesoustředěnosti.
Jde například o vitamín C (E300), vitamín B3 (E375) nebo lecitiny (E322). Bát se nemusíme ani plynů, jako je kyslík (E948), dusík (E941) nebo oxid uhličitý (E290).
Nejnebezpečnější éčka v potravinách
- E210 až E 213,E320 a E321 (dráždí kůži, oči, sliznici)
- E151 (vyvolává alergie)
- E123 (rakovinotvorné, v Rusku a USA je zakázáno)
- E200 až 203 (způsobují záněty kůže)
- E214 až 219 (vyvolávají záněty kůže, zúžení průdušek - bronchospasmus)
- E220 až 228 (můžou stát za vznikem silné alergické reakce)