Fazole - fazol je rod rostlin z čeledi bobovitých a do Evropy je přivezli španělští kolonizátoři. V současné době se jich ve světě pěstuje zhruba 50 odrůd. Fazole obsahují až 30% kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso chudých. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabetici.
___
___
Podle čínské tradice luštěniny - a zvlášť fazole - prospívají ledvinám, ostatně jsou jim tvarově podobné. Obsahují aglutini které mají silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky.
Fazole jsou také bohaté na riboflavin (B), kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady B.
Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku a vápníku, dále pak měď. Jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek. Pomáhají také snižovat krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodíku a naopak velké množství draslíku.
Fazole jsou jedním z nejlepších zdrojů železa. Pouhých 100 g fazolí tělu dodá více než 10 mg tohoto minerálu, což je denní doporučená dávka (DDD) pro dospělého člověka, jde však o tzv. nehemové (volné) železo, které ještě není vázané na hemoglobin a k jeho vstřebání je potřeba i vitamin C. Do jídla je proto nutné přidat trochu citrónové šťávy.
Niacin (vitamin B3) a kyselina pantothenová (vitamin B5) jsou dva velmi důležité faktory pro zdravou pokožku. Niacin se také účastní nařízení hladiny krevního cukru.
Díky svému složení fazole čistí střeva a posilují tak jejich fungování, pomáhají proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při snižování hladiny „zlého" cholesterolu (LDL cholesterol) a krevního tlaku. Fazole jsou také vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů.
Konzumace vařených fazolí se osvědčuje při hubnutí. Obsahují hodně rozpustné vlákniny, úžasné potravy pro střevní mikroflóru - 1 šálek vařených fazolí jí obsahuje až 19 gramů (více než polovinu DDD pro dospělého člověka - 25g). Zato tuku, složeného jen z nenasycených mastných kyselin, mají jen minimum.
Zralé syrové fazole (i lusky) jsou mírně jedovaté. Vařením se však jejich toxické látky zcela rozloží.
Sušené fazole před kuchyňskou úpravou namočte nejméně na 12 hodin do studené vody. Potom je slijte a odkryté vařte mírným varem doměkka, třeba se snítkou saturejky, majoránkou nebo mořskou řasou (wakame či kombu). Sníží se tak množství oligosacharidů, které bývají důvodem nepříjemné plynatosti. Jde totiž o sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až v tlustém střevě.
Na jaře je dobré nechat naklíčit fazole mungo či a dzuki a jejich klíčky přidat do zeleninových salátů.