Ať už jste v zavařování úplný “neználek“, nebo jste v předešlých letech nějaké sklenky naplnila, máme pro vás tipy, jak dobře, jednoduše, spolehlivě a s minimálním rizikem ztrát zavařovat, abyste byla v zimě zásobená, nebo mohla věnovat přítelkyni, rodině nějaký svůj konzervovaný poklad.
___
___
Zavařovací desatero aneb jak správně zavařovat aby se potravina nezkazila
1. Ovoce, které chcete zpracovat musí být kvalitní. Pomačkané, plesnivé i nahnilé “kousky“ bez milosti vyhoďte!
2. Nemyjte dopředu velké množství ovoce, lepší je zavařovat po menších částech, třeba po dvou kilogramech. Nebudete se honit, stresovat a bát, že práci nestihnete.
3. Všechny pomůcky, které budete potřebovat si předem připravte. Není nic horšího, než odbíhat od bublajícího ovoce, nebo lektvaru, který je připravený k plnění do sklenic a vy něco hledáte. Vše se ale upraví samo s přibývající praxí, takové začátky znají všechny, které zavařují.
4. Sklenice, víčka, vařečky, naběračky, hrnce, lžičky,… vše musí být naprosto čisté. Nepodceňujte ani utěrky na otírání umazaných hrdel lahví, či sklenic. Pokud byste hrdla neotírala (a pravděpodobnost, že je neumažete je velmi malá), hrozilo by, že se vám zavařenina začne brzy kazit. Ani na pohled by nevypadaly hezky.
5. Plnění sklenic by mělo být co nejrychlejší, aby vám potravina co nejméně vychladl. Buďte však opatrná, často při varu dochází k bublání, stříkání a mohla byste se lehce opařit. Používejte chňapku i zástěru.
6. Menší dávku ovoce jistě zvládnete zpracovat i bez speciálně zakoupených přístrojů. Ke sterilizaci kompotů stačí velký hrnec, který vyložíme utěrkou, nebo novinami, teplotu, kterou je potřeba udržovat na hranici bodu varu lze odhadnout. Mlýnek či lis na ovoce můžete nahradit cedníkem, přes který ovoce přepasírujete.
7. Nejdostupnější a dostačující jsou klasické šroubovací sklenice. Můžete použít i ty od spotřebovaných výrobků, pouze musíte dbát na důkladné vyčištění skla i uzávěru.
8. Horkou sklenici nikdy prudce neochlazujte, hrozilo by prasknutí. Pokud je v receptu uvedeno, abyste po naplnění a uzavření otočili sklenici dnem vzhůru, udělejte to, zabráníte tak tomu, aby se zavařeniny kazily. Jedná se o tzv. obrácenou sterilizaci. Vždy to ale dělejte až po tom, co se přesvědčíte, že je sklenice skutečně pevně uzavřena, abyste se neopařili. Kompoty dnem vzhůru neotáčíme.
9. Na konečnou fázi si udělejte čas. Je to příjemná práce. Nakupte si čisté, nebo předtištěné etikety a sklenice si hezky označte. Ti, kdo mají rádi skutečně “vymazlené“ kousky můžou použít i látkové krytí uzávěrů obvázané šňůrkou, nebo mašličkou. Nebo můžete sklenice popsat či pokreslit barvami na sklo. Pokud vám ale čas nezbývá a zavařujete ve větším, osvědčená je i klasická nesmyvatelná fixa. Při mytí ji odstraníte pomocí písku, nebo drátěnky.
10. Zavařování by vás mělo bavit. Dělejte to s láskou a ona se dostane i do zavařeniny.
Další tipy a rady na zavařování
- Na kvalitní kompot musí být kvalitní surovina. Zavařujte jen zdravé, nepřezrálé ovoce bez plísní a parazitů.
- Loupané plody ihned ponořte do vody s trochou kyseliny citronové, aby ovoce nezhnědlo.
- Ve všech etapách konzervace je důležitá čistota. Sklenice i víčka důkladně vyvařujte.
- Víčka nesmí být deformovaná a nesmí mít poškozenou těsnicí hmotu.
- Sklenice před plněním zahřejte a plňte pokud možno ještě horké, popř. zalévejte horkým nálevem.
- Uzavřené sklenice nesmí po převrácení téct ani kapat.
- Teplotu při zavařování kontrolujte speciálním teploměrem.
- Dodržujte doporučenou dobu zavařování.
- Kontrolu přichycení víček dělejte až po úplném vychladnutí.
- Kompoty skladujte maximálně jeden rok.
Jak dlouho se zavařují různé potraviny
Méně zralé plody
0,7litrové až litrové sklenice 30 až 35 minut
0,3litrové až 0,5litrové sklenice 20 až 25 minut
Zralejší plody
0,7litrové až litrové sklenice 20 minut
0,3litrové až 0,5litrové sklenice 15 minut