I když jahody obsahují téměř 90% vody, jsou zdravé, obsahují mnoho vitamínu, minerálů a cukrů a děti je milují. Nejchutnější jsou čerstvě natrhané z vlastní zahrádky. Ještě voňavější jsou planě rostoucí lesní jahody, ne náhodou se lesní jahody objevuji v dezertech jako ozdoba.
___
___
Čerstvé jahody jsou nejchutnější a zároveň obsahují důležité detoxikační vitamíny.
Jahodník je rozšířen hlavně v severním pásmu, v Evropě, Asii, Americe. Kromě planě rostoucích jahod, existuje množství šlechtěných velkoplodých odrůd jahod zahradních. Uvádí se, že existuje na 3000 odrůd kluturního jahodníku.
Třísloviny obsažené v jahodách působí protizánětlivě, antibakteriálně, jahody jsou bohaté na kyselinu listovou a draslík, žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, stopový prvek, jež zasahuje do celkového metabolismu organismu. Produkuje tvorbu a sílu kostí a krve, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido a zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy.
K léčivým účinkům jahod dále patří skutečnost, že zbavují střeva jedovatých látek, zmírňují trávicí obtíže, posilují imunitní systém, podporují růst buněk, odvodňují a snižují krevní tlak.
Zralé jahody nelze dlouho skladovat, před použitím je dobře omyjeme, odstraníme zelené stopky. Zpracováváme čerstvé, nebo z nich vyrábíme džemy, marmelády, kompoty, rosoly, mošty, víno. Rovněž se hodí na studené i pečené moučníky,zákusky, a jako dezerty, zmrzliny, i polévky.
Jahodník je rozšířen hlavně v severním pásmu, v Evropě, Asii, Americe. Kromě planě rostoucích jahod, existuje množství šlechtěných velkoplodých odrůd jahod zahradních. Uvádí se, že existuje na 3000 odrůd kluturního jahodníku.
Třísloviny obsažené v jahodách působí protizánětlivě, antibakteriálně, jahody jsou bohaté na kyselinu listovou a draslík, žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, stopový prvek, jež zasahuje do celkového metabolismu organismu. Produkuje tvorbu a sílu kostí a krve, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido a zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy.
K léčivým účinkům jahod dále patří skutečnost, že zbavují střeva jedovatých látek, zmírňují trávicí obtíže, posilují imunitní systém, podporují růst buněk, odvodňují a snižují krevní tlak.
Zralé jahody nelze dlouho skladovat, před použitím je dobře omyjeme, odstraníme zelené stopky. Zpracováváme čerstvé, nebo z nich vyrábíme džemy, marmelády, kompoty, rosoly, mošty, víno. Rovněž se hodí na studené i pečené moučníky,zákusky, a jako dezerty, zmrzliny, i polévky.