Všichni je známe. Je to naše oblíbené ovoce. Kupujeme je v nejrůznějších odrůdách a barvách. Ale zapřemýšleli jste někdy nad tím, zda jsou jablka zdravá a co v sobě skrývají?
___
___
Jablka obsahují voda, cukry, vitramíny a minerály
Neobsahují téměř bílkoviny, avšak mnoho vody, málo sacharidů a nevýznamné množství mastných kyselin ve slupce, zato bohatství vitaminů a minerálů (stopových prvků). Při růstu se v plodu ukládá ve vysoké koncentraci vitamin C.
Jablko sestává z 30% z pektinu (vláknina) a soli kyseliny vinné.
Jablka a zdraví
- Snižují krevní tlak,
- snižují hladinu cholesterolu a krevních tuků,
- posilují imunitní systém (obranyschopnost),
- posilují srdce a krevní oběh,
- stabilizují hladinu cukru v krvi,
- posilují cévy, především slabé žíly,
- čistí střeva a posilují dásně.
Prospívá
Dvě jablka denně snědená za syrova nebo míchaná např v müsli jsou nejlepším přítelem našeho metabolismu.
Patří k nejlepším omlazovacím kúrám, slupka a dužiny, které v ovoci chrání substanci jádra, rozvíjejí v lidském organismu ochranné a léčivé síly.
Obzvláště bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mj. hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo.Jablka jsou bohatá na draslík, jenž je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů.
Správné skladování jablek
Jablka bychom měli skladovat v chladu a konzumovat nejlépe syrová. Při tepelné úpravě - např. pečení, se ztrácí až 70% cenného vitamínu C.