Horní polovina ledničky
Nahoře je nejchladněji, ale nikoli mráz. Bývá tam zhruba asi 5- 8°C a nejlépe se zde daří rizikovým potravinám rychle podléhající zkáze, tedy čerstvá uvařená jídla, saláty, salámy, čerstvé pomazánky a také sýry, které však před podáváním necháme tak hodinku „vydýchat“ při pokojové teplotě, aby se rozvinula chuť a vůně.
Nejchladněji je také v bezprostřední blízkosti chladicího agregátu a tak sem dáváme čerstvé potraviny, syrové maso a ryby. Ale pozor, některé samoodmražovací ledničky mají jednu nevýhodu. Věci, které se dotýkají zadní stěny, která je nejchladnější, mohou namrznout!
Prostřední část
Ve střední části ledničky je nejlépe mléčným výrobkům, jogurtům, smetaně, tvarohu a máslu. Teplejší prostředí jim nesvědčí, kazí se a kysnou, naopak při teplotě méně než 5°C ztrácejí mléčné výrobky charakteristickou chuť.
Nejnižší patro patří ovoci
Nejméně chladné místo v lednici je spodní část určená pro zeleninu a ovoce. V přihrádkách na ovoce se drží vlhké klima, které zelenině svědčí. Ne každá zelenina však patří do ledničky. Například banány zde nedozrají a ztratí chuť, rajčata ztrácejí chuť. Stejně tak pozor na brambory a příliš nízkou teplotu, rády namrzají a pak sládnou. Do jedné přihrádky nedávejte zralá jablka a brambory, plyny uvolňované jablky způsobují, že brambory klíčí.