Několik generací vyrůstalo v domnění, že vajíčka jsou jed a že nejsou zdravá. Všechno je ale jinak. Dodnes se vám může stát, že vám lékaři při boji s Vysokým cholesterolem i kardiovaskulárními onemocněními zakážou jíst vajíčka. Tato obyčejná, a přitom všeobecně oblíbená potravina ale ziskala svou špatnou pověst neprávem.
______
Cholesterolová bomba?
Zdá se ostatně, že Češi se bez vajíček neobejdou. Navzdory tomu, že nám několik desetiletí vtloukali do hlavy, abychom se jim vyhýbali, z našeho jídelníčku nevymizela.
Podle statistik spotřebuje průměrný Čech za rok asi 250 vajíček, a ačkoliv se u nás chová téměř 10 milionů slepic, musíme část potřeby vajíček dovážet.
Český zákazník si může v současnosti vybrat mezi vajíčky z klecového chovu, chovu na podestýlce, domácími a bio vajíčky. A bude si vybírat ještě radostněji, protože se konečně dočkal chvíle, kdy byla jeho milovaná potravina vzata na milost.
Najednou se tedy dozvídáme, že vejce obsahují vitaminy A, Bl, B2, B3, B6 i minerální látky, napřiklad vápník, fosfor či hořčík. Vaječný bílek je zdrojem kvalitních bílkovin, žloutek zase nenasycených mastných kyselin, fosfolipidů a vitaminů rozpustných v tuku.
A jak to je s tvrzením, že vejce jsou takřka životu nebezpečným zdrojem cholesterolu? Jejich žloutky jsou jím skutečně nabité, ale zároveň obsahují látky (například lecitin), které vstřebávání cholesterolu brání.
Takže vejce mohou jíst i lidé trpící vysokou hladinou cholestrolu v krvi. Je to proto, že není tak důležité množství, této tukové látky, které přijímáme, ale poměr mezi "hodným" a "zlým" cholesterolem.
A ve vajíčkách je díky omega-3 kyselinám ten "hodný". Ve spojení s rostlinnými tuky, ovocem, zelenínou nebo rybami by nám vejce neměla způsobovat žádné zdravotní potíže a rizika.
Podle statistik spotřebuje průměrný Čech za rok asi 250 vajíček, a ačkoliv se u nás chová téměř 10 milionů slepic, musíme část potřeby vajíček dovážet.
Český zákazník si může v současnosti vybrat mezi vajíčky z klecového chovu, chovu na podestýlce, domácími a bio vajíčky. A bude si vybírat ještě radostněji, protože se konečně dočkal chvíle, kdy byla jeho milovaná potravina vzata na milost.
Najednou se tedy dozvídáme, že vejce obsahují vitaminy A, Bl, B2, B3, B6 i minerální látky, napřiklad vápník, fosfor či hořčík. Vaječný bílek je zdrojem kvalitních bílkovin, žloutek zase nenasycených mastných kyselin, fosfolipidů a vitaminů rozpustných v tuku.
A jak to je s tvrzením, že vejce jsou takřka životu nebezpečným zdrojem cholesterolu? Jejich žloutky jsou jím skutečně nabité, ale zároveň obsahují látky (například lecitin), které vstřebávání cholesterolu brání.
Takže vejce mohou jíst i lidé trpící vysokou hladinou cholestrolu v krvi. Je to proto, že není tak důležité množství, této tukové látky, které přijímáme, ale poměr mezi "hodným" a "zlým" cholesterolem.
A ve vajíčkách je díky omega-3 kyselinám ten "hodný". Ve spojení s rostlinnými tuky, ovocem, zelenínou nebo rybami by nám vejce neměla způsobovat žádné zdravotní potíže a rizika.
Diabetici (cukrovkáři) si ale na vajíčka musí dávat pozor)
Všechno na světě má ovšem své ale ... Týká se to i vajíček. Pozor by si na ně měli dávat diabetici. Pokud si je hodlají dopřávat v hojné míře, nejspíše jim stoupnou krevní tuky. My ostatní si můžeme nenápadné lahůdky dál užívat v různých kulinářských podobách. Ale neměli bychom zapomínat, že zdravější jsou vejce v kombinaci s celozrnným chlebem a třeba kozím sýrem, než jako
součást mastných pokrmů připravovaných na přepáleném omastku.
součást mastných pokrmů připravovaných na přepáleném omastku.