Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 28.11.2024, svátek slaví René, zítra Zina.

Kešu ořechy - výroba mléka, másla z kešu ořechů, namáčení

kesu-orechy-vyroba-mleka-masla-z-kesu-orechu-namaceni

kesu-orechy-vyroba-mleka-masla-z-kesu-orechu-namaceni
Kdo nikdy neviděl, jak vypadá kešu na stromě, bude asi dost překvapen. Na stromě zvaném ledvinovník západní rostou plody, kterým se říká „kešu jablka“ (tvarem se však podobají spíše paprice), zespodu jablka je pak přirostlé cosi, co vypadá jako velká fazole. Ve skutečnosti jde o kešu oříšek uzavřený v tvrdé dvouvrstvé skořápce.

 

___

___

Vyloupávání kešu je složité, skořápka obsahuje jedovatý olej, proto  se skořápky musejí před loupáním nejprve opražit a pak teprve pracně vyloupat. Tento proces je natolik náročný, že v některých zemích se oříšky prostě vyhodí a konzumují se jen „jablka“. Kešu má jemnou nasládlou chuť, oproti jiným ořechům obsahuje méně tuku a naopak poměrně dost škrobu (12 %), proto dobře funguje jako zahušťovadlo.

  • Namáčení: 2 hodiny (ale může být i přes noc). Namočené kešu je krásně měkké a máslové.
  • Mléko z kešu oříšků: kešu mléko má hezky bílou barvu a neutrální vůni i chuť. Dobře chutná s javorovým sirupem.
  • Máslo z kešu ořechů: kešu se mixují o něco snadněji než mandle, možná se vám tedy podaří docílit stejně hladké máslo, jako to z obchodu (opět vyrábí Monki). Domácí i kupované chutnají prakticky stejně.