Koření je v kuchyni nepostradatelné. Některé druhy používáme donekonečna (např. kmín) a některá pro neznalost vůbec (např. anýz). Ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné kulinářské zážitky. V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití.
___
___
- SOUVISEJÍCÍ STRÁNKA: Koření - fotografie, název, použití v kuchyni, země původu
-
Bazalka - do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
-
Badyán - do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
-
Bedrník - do polévek, salátů a omáček
-
Černobýl - na pečenou husu
-
Chilli - do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
-
Dobromysl - na telecí a skopové maso
-
Estragon - k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
-
Fenykl - k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
-
Hřebíček - do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
-
Jalovec - na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
-
Kardamom - do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
-
Kari - na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
-
Kerblík - do salátů a světlých omáček
-
Kmín - na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
-
Kopr - k nakládání okurek a do okurkových salátů
-
Koriandr - k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
-
Levandule - k přípravě ryb
-
Libeček - k přípravě polévek a omáček
-
Majoránka - do polévek, uzenin, jaternic
-
Máta peprná - do marinád, na jehněčí maso
-
Meduňka - k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
-
Muškátový květ - do nádivek, polévek a zelí
-
Muškátový oříšek - do polévek, zelí a indické kuchyně
-
Myrta - do sladkých pokrmů a při uzení masa
-
Paprika - do guláše, zeleninových jídel
-
Pepř bílý - univerzální použití
-
Pepř černý - univerzální použití
-
Pepř zelený - na bifteky a paštiky
-
Pomerančová kůra - do zavařenin a želé
-
Puškvorec - do ovocných salátů a kompotů
-
Rozmarýn - na drůbež, ryby a do marinád
-
Řeřicha - do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
-
Saturejka - do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
-
Sezam - do pečiva
-
Skořice - na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
-
Šafrán - do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
-
Šalvěj - na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
-
Tymián - na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
-
Vanilka - k ovocným pokrmům
-
Zázvor - na maso, do polévek, k sladkým pokrmům