Dobré poledne, dnes je pátek 27.12.2024, svátek slaví Žaneta, zítra Bohumila.

Sušení ovoce, zeleniny a hub - návod, postup, tipy, rady a zlepšováky

suseni-ovoce-zeleniny-a-hub-navod-postup-tipy-rady-a-zlepsovaky

suseni-ovoce-zeleniny-a-hub-navod-postup-tipy-rady-a-zlepsovaky
Sušit potraviny můžeme v troubě nebo i ve speciálních sušičkách. Samozřejmě naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily v pěkné slunné dny i venku. Ovšem ne přímo na slunci. Různé rady k sušení venku, troubě, domácí sušice najdete na této stránce. 

___

___

Sušení venku:

Venku sušíme ve stínu za teplého a slunečného počasí v bezprašném prostředí. Přes noc je nutné sušené plody přenést do suché místnosti, aby se jejich povrch venku neorosil.

 

Sušení v troubě:

Sušíme ve velmi mírně vyhřáté troubě (počáteční teplota 20-30 °C, v polovině sušení teplotu zvýšíme na 50-70 °C, ne více). Sušené suroviny klademe na speciální lísky, méně vhodné je sušení na plechu, neboť pod surovinami neproudí vzduch a proto se doba sušení prodlužuje. Při sušení v troubě necháme pootevřená dvířka, aby vzduch nasycený párou mohl unikat. Často kombinujeme sušení venku se sušením v troubě. Ploda nejprve venku předsušíme a pak je v troubě dosušíme.

 

Sušení v domácí sušičce:

Pokud sušíme pravidelně větší množství ovoce , zeleniny, hub nebo bylinek, určitě se vyplatí pořídit si malou domácí sušičku. Při jejím používání je nejlepší řídit se pokyny udávanými výrobcem.

 

Sušíme bylinky

Informace o sušení, zpracování a uchování bylin jsou ve webu www.BylinkyProVsechny.cz 

 

Sušení zeleniny a hub

Většinu druhů zeleniny před sušením krátce předvaříme. Zeleninu ponoříme na 2-6 minut do vroucí okyselené vody a jakmile je až do středu prohřátá a částečně měkká, nikoliv rozvařená, zchladíme ji ve studené vodě a necháme okapat. Sušení zeleniny trvá zpravidla kratší dobu než sušení ovoce. Houby před sušením neomýváme, jen je nasucho očistíme nožem, odkrojíme červivé části, popř. otřeme vlhkým hadeříkem. Pak je nakrájíme na stejně velké plátky silné asi 3-5 mm.

 

Sušení ovoce

Pokud chceme zabránit přirozenému zhnědnutí ovoce, plátky krátce namočíme do citrónové vody (na 100 ml vody 1 lžíce citrónové šťávy) a necháme okapat. V sušičce lze sušit také drobné ovoce (černý a červvený rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody), které rozmixujeme, ve slabší vrstvě rozestřeme na síta a usušíme. Vzniknou chutné ovocné placky. Méně sladké ovoce můžeme rozmixovat s trochou medu. Správně usušené ovoce je pružné, ne ztvrdlé, proto dbáme na to, abychom ho neporušili.

 

Další rady k sušení ovoce, zeleniny a hub:

  • Sušení bude stejnoměrné, když suroviny nakrájíme na stejně velké plátky.
  • Když nemáme jinou možnost a sušíme plody na plechu, klademe je na papír na pečení a pravidleně obracíme.
  • Svazky bylinek děláme raději menší, jinak budou schnout příliš dlouho.
  • Jakmile bylinky začnou chřestit, jsou usušené. Rozemneme je v ruce, popř. ještě prosejeme, aby byly jemné, a uchováváme ve sklenicích se zabroušenou zátkou. NENECHÁVÁME JE VOLNĚ VISET NAPŘ. V KUCHYNI. 
  • Na sušení se nehodí všechny druhy hub, např. se nedoporučuje sušit lišky. Proto je nejlépe vybírat houby na sušení podle houbařských atlasů.
  • Ze sušených hub si můžeme připravit koření – houby najemno utlučeme, nasypeme do skleničky a dobře uzavřeme.