Dobré dopoledne, dnes je sobota 16.11.2024, svátek slaví Otmar, zítra Mahulena.

Léčba zácpy - které potraviny způsobují zácpu a které působí projímavě

lecba_zacpy_potraviny_ktere_pusobi_projimave_a_ktere_vyvolavaji_zacpu.jpgZácpa je do jisté míry civilizační problém - vliv na něj má nedostek pohybu, špatná skladba stravy s nedostkem vlákniny a také málo přijatých tekutin. Článek obsahuje informace, které potraviny léčí zácpu a které ji naopak vyvolávají.

projímavé potraviny jídlo strava zácpa obstipace

Potraviny které působí projímavě:

  • Sklenice vlažné vody nalačno. Dostatek tekutin v průběhu dne, např. slabého fenyklového nebo anýzového čaje.

 

  • Ovesné otruby namočené alespoň tři hodiny ve vodě nebo kysaném mléčném výrobku. Používáme jen s dostatečným množstvím tekutin, nehodí se pro děti mladší deseti let. Ovesné otruby bychom neměli užívat příliš často: při častém používání dráždí sliznici zažívacího systému.

 

  • Oves a všechny ovesné výrobky. Obecně všechny druhy celozrnných obilovin, s výjimkou rýže.

 

  • Čerstvé ovoce, pokud možno se slupkou.

 

  • Syrová strava, vařená zelenina s dostatečným množstvím vlákniny (zelí, kapusta, řepa, fenykl).

 

  • Sušené švestky a fíky, přes noc namočené ve vodě (přidat např. k vločkám).

 

  • Nezralé banány.

 

  • Ovocné šťávy (pomerančová, jablečná atd., nikoliv borůvková)

 

  • Když před každým jídlem sníme 1 polévkovou lžíci lněných semínek, čerstvě rozdrcených v hmoždíři, k nim na špičku nože medu a 3 kapky citrónu. Totéž můžeme přimíchat k polévce, do jogurtu nebo tvarohu. Tento prostředek nemá nežádoucí účinky ani při pravidelném dlouhodobém užívání.



Potraviny které mohou způsobit zácpu:

  • Bílá loupaná rýže a vše, co se z ní připravuje.

 

  • Brambory.

 

  • Mrkev pasírovaná nebo ve formě polévky či šťávy.

 

  • Borůvková šťáva.

 

  • Přezrálé banány, jemně nastrouhaná syrová jablka. Jablka nastrouhaná nahrubo, nakrájená nebo vcelku mají neutrální účinky.

 

  • Mléko a sýry (nikoliv kysané mléčné výrobky).

 

  • Vejce, především natvrdo.

 

  • Maso.

 

  • Luštěniny.

 

  • Kakao a výrobky z kakaa.

 

  • Černý čaj.

 

  • Příliš málo jídla.

  • Málo tekutin. Když k potravě bohaté vlákninou přijímáme příliš málo tekutin, pak je stolice tuhá. Vláknina jinak působí projímavě.


Zdroj:  doktorka.cz, Přirozená péče o vaše dítě - nakl. Weleda