projímavé potraviny jídlo strava zácpa obstipace
Potraviny které působí projímavě:
-
Sklenice vlažné vody nalačno. Dostatek tekutin v průběhu dne, např. slabého fenyklového nebo anýzového čaje.
-
Ovesné otruby namočené alespoň tři hodiny ve vodě nebo kysaném mléčném výrobku. Používáme jen s dostatečným množstvím tekutin, nehodí se pro děti mladší deseti let. Ovesné otruby bychom neměli užívat příliš často: při častém používání dráždí sliznici zažívacího systému.
-
Oves a všechny ovesné výrobky. Obecně všechny druhy celozrnných obilovin, s výjimkou rýže.
-
Čerstvé ovoce, pokud možno se slupkou.
-
Syrová strava, vařená zelenina s dostatečným množstvím vlákniny (zelí, kapusta, řepa, fenykl).
-
Sušené švestky a fíky, přes noc namočené ve vodě (přidat např. k vločkám).
-
Nezralé banány.
-
Ovocné šťávy (pomerančová, jablečná atd., nikoliv borůvková)
-
Když před každým jídlem sníme 1 polévkovou lžíci lněných semínek, čerstvě rozdrcených v hmoždíři, k nim na špičku nože medu a 3 kapky citrónu. Totéž můžeme přimíchat k polévce, do jogurtu nebo tvarohu. Tento prostředek nemá nežádoucí účinky ani při pravidelném dlouhodobém užívání.
Potraviny které mohou způsobit zácpu:
-
Bílá loupaná rýže a vše, co se z ní připravuje.
-
Brambory.
-
Mrkev pasírovaná nebo ve formě polévky či šťávy.
-
Borůvková šťáva.
-
Přezrálé banány, jemně nastrouhaná syrová jablka. Jablka nastrouhaná nahrubo, nakrájená nebo vcelku mají neutrální účinky.
-
Mléko a sýry (nikoliv kysané mléčné výrobky).
-
Vejce, především natvrdo.
-
Maso.
-
Luštěniny.
-
Kakao a výrobky z kakaa.
-
Černý čaj.
-
Příliš málo jídla.
-
Málo tekutin. Když k potravě bohaté vlákninou přijímáme příliš málo tekutin, pak je stolice tuhá. Vláknina jinak působí projímavě.
Zdroj: doktorka.cz, Přirozená péče o vaše dítě - nakl. Weleda