Jak koupit kvalitní brambory? Co znamenají varné typy u brambor? Koupit nebo nekoupit naklíčené nebo mírně poškozené plody? Na tyto otázky odpovídá deset rad k nákupu.
___
___
- Rozmyslete si nejprve, co chcete z brambor vařit
- Když víte, co budete vařit, nakupujte brambory podle vhodných varných typů a odrůd
- Brambory označené jako rané nejsou označeny varným typem a musí mít lehce odstranitelnou slupku. Nakupujte je pouze pro okamžitou spotřebu
- Pozdní konzumní brambory neoznačené varným typem a názvem odrůdy raději nekupujte
- Pro přípravu salátů nakupujte konzumní brambory označené varným typem A, případně AB
- Pro brambory jako přílohu, bez dalších úprav nakupujte konzumní brambory označené varným typem B
- Nejlepší bramborové knedlíky, kaše a bramboráky uvaříte z brambor označených varným typem B/C nebo C
- Nekupujte brambory se zjevnými vadami (mechanické poškození, nahnilé hlízy, zelené hlízy)
- Nekupujte brambory v sáčcích naklíčené
- Nesplňuje—li váš obvyklý prodejce Vaše představy o prodeji kvalitních a dobře označených konzumních brambor, chod‘te nakupovat jinam. Kvalitních brambor je na trhu dostatek.