Překapávač do kanceláře. Je to geniální vynález – pokud samozřejmě koupíte kvalitní, který udrží po celou dobu přípravy kávy správnou teplotu a nemá tu spodní ploténku, kvůli které káva v klasických překapávačích rychle ztrácí na své kvalitě. Příprava kávy je jednoduchá a tuhle technologii totiž zvládne ovládat úplně každý
___
___
Je to prosté. 1) nalijete do překapávače vodu 2) vložíte filtr 3) na mlýnku vedle namelete čerstvě kávu (bez toho to opravdu nejde) a nasypete do filtru 4) zmáčknete on/off 5) za pár minut máte podle velikosti konvice 4-5 šálků skvělé filtrované kávy.
Má to jediný háček, a to ten, že si musíte vydupat kvalitní kávu (a mlýnek). Pokud zvolíte kávu předem mletou a neznámého data pražení ze supermarketu, valného výsledku se zřejmě nedočkáte. Chce to kávu praženou přímo na přípravu filtrované kávy. Tedy „světlejší“ než se používá na espresso, aby se i při této metodě přípravy zachoval veškerý její potenciál. Tady se už musíte obrátit na menší pražírny. Ty mají většinou i přímo programy pro kanceláře v rámci kterých nabízejí velká balení na filtrovanou kávu.
A pokud nevyberete překapávač nebo vaši kolegové pijí výhradně čaj, pak si s klidem můžete připravovat skvělou kávu jen pro sebe. Bude vám stačit vybavení za pár set – kvalitní ruční mlýnek, super káva a nějaký ten pomocník. Úplně nejjednodušší je clever dripper, kde zase jen namelete kávu, nasypete ji do papírového filtru, zalijete horkou vodou, chvilku počkáte a kávu necháte prokapat přes filtr přímo do šálku.
Do kancelářského šuplíku se snadno vejde také aeropress (mimochodem, ta věc dělá skvělou kávu a přitom ji vynalezla hračkářská firma), a pokud chcete klientům servírovat kávu elegantně, pak můžete sáhnout po French Pressu. Ten dokonce nepotřebuje ani ten papírový filtr – kovový má přímo v sobě, takže tam jen mletou kávu nasypete, zalijete, necháte chvilku extrahovat, zmáčknete píst a lijete z French Pressu přímo do šálku. A máte kávu lepší než ve velké většině kaváren.
Jasně, není to espresso. S espressem je strašně práce a laik z běžného kancelářského kávovaru dostane jen těžko opravdu skvělou kávu. Tohle je o tolik jednodušší a výsledek je vlastně i lepší než kdejaké espresso – máte šálek lehčí a lahodnější kávy, kterou si opravdu užijete. A třeba budete mít o důvod víc, proč do práci chodit rádi. A nebo klienti na kávu za vámi!
To, co nazýváme „kávou“, jsou upražená zrna kávovníku. Obecně se dá rozlišovat mezi dvěma druhy. Vedle laického rozdělení dobrá – špatná ji dělíme na arabiku a robustu.
Rozdíl mezi arabikou, robustou, baristou a instatní kávou
Arabika: čistá chuť a méně kofeinu
Arabika jsou plody kávovníku arabského, který roste ve vyšší nadmořské výšce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu. Jeho zrna jsou po upražení nasládle lahodná a v chuti a vůni můžeme rozeznat mnoho druhů ovoce nebo květin.
Arabiku můžeme koupit buď ve směsi či jednodruhovou. Na tento trend sází v posledních letech čím dál více pražíren i kaváren a vyžadují jej i zákazníci, kteří ocení čistou chuť kávy. Na prodej jednodruhové arabiky se zaměřují jak samotné pražírny, tak specializované prodejny. Často ji nabízejí přímo kavárny.
Co to je ta arabika? Typ kávovníku (coffea arabica). Roste ve vyšších nadmořských výškách, je náročnější na pěstování. Má zajímavější chuť i vůni. Využívá se jednodruhová nebo ve směsích arabiky, nebo arabiky a robusty.
Kde ji sehnat? Pražírny, kavárny, specializované prodejny
Za kolik? Cenu určuje mimo jiné kvalita kávových zrnek. Za 100 g čisté arabiky zaplatíte od padesátikoruny do několika set korun. V případě některých typů výběrové arabiky je cena ještě vyšší.
Robusta: levnější a méně kvalitní
Robusta je rozšířenější, nenáročnější a ve srovnání s arabikou obsahuje mnohem více kofeinu. Je to ta káva, která se používá do většiny unifikovaných kavárenských směsí.
Robusta je mnohem levnější, výnosnější a také obecně méně kvalitní než arabika. Je to rostlina, která je více odolná proti škůdcům a lépe snáší vyšší teploty, proto je její pěstování masivněji rozšířené.
Ve srovnání s arabikou v nápoji vytváří typicky hořkou a těžkou chuť. Baristé v moderních kavárnách se robustě vyhýbají, protože ji nepovažují za chuťově zajímavou a upřednostňují kvalitu a jedinečnost před unifikovanou kvantitou.
Coffea robusta. Co to je? Rozšířenější typ kávovníku, jednodušší na pěstování. Obecně méně kvalitní než arabika, využívá se často do kávových směsí (např. Segafredo, Lavazza) či jako čistá robusta (Jihlavanka a mnoho dalších značek). Má těžkou hořkou chuť.
Kde ji sehnat? (Bohužel) téměř kdekoli. Je součástí téměř jakékoli běžně dostupné kávy.
Za kolik? Záleží na konkrétní značce. Za 100 g směsi italského typu (obsahuje-li arabiku i robustu) zaplatíte v průměru kolem stokoruny. Za kilo „jihlavanky“ zhruba polovinu.
Barista
Umí připravit kávu, poradit s výběrem, podat zákazníkovi informace o typech a druzích nabízené kávy či poradit s domácí přípravou kávy pomocí alternativních způsobů.
Instantní káva
Co je a není káva?
Káva tedy pochází z kávovníku. Někteří baristé by nejraději zakázali cukr a mléko, aby vynikla její chuť. Příliš dlouho jsme se ale pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy. A tak se i v moderní kavárně občas host dožaduje „turka“ nebo instantní kávy.
Zalévaná káva, tak jak ji známe z našich končin, má několik nevýhod. Jednak se při jejím zalévání používá většinou vroucí voda. Sto stupňů srazí chuť i hodně kvalitní arabice. Sedlina, která se v hrnku celou dobu louhuje, pak do kávy zbytečně uvolňuje třísloviny, které ve výsledné chuti nemají vůbec být. Současným trendem jsou proto alternativní přípravy kávy. V praxi to znamená větší obsah filtrované kávy bez zbytečného „lógru“.
Instantní kávy typu cappucino - složení, z čeho se vyrábí?
A co to je vlastně instant? Představte si, že posbíráte veškerý neprodejný odpad, jako jsou defektní kávová zrna, zalijete jej vodou a ze vzniklého roztoku necháte vymrazit nebo koktejlem chemických látek vypařit přebytečnou vodu. Do tohoto nevábného prášku lze přidat další chemikálie, „éčka“, cukr a nezbytný palmový olej. Tak vzniknou nápoje, které nesou například název „cappuccino“ nebo „3v1“, přestože mléko neviděly ani zdálky a kávovník si rozhodně nepamatují. Podobná „káva“ je k mání třeba v nápojových automatech.
Příprava kávy - french press, aeropress
French press: Káva se po zalití ve speciální nádobě nechá louhovat jen několik minut. Sedlina se stlačí pomocí kovového sítka na dno nádoby a nápoj se hned přelévá do šálků.
Překapávač: Všechny typy přípravy využívají papírového filtru. Káva se nechává volně „překapat“. Liší se hrubostí použitého filtru, výsledná káva je více či méně zakalená.
Aeropress: kombinuje papírový filtr a ručně vyvíjený tlak. Jedná se o nejrychlejší způsob domácí přípravy kávy.
Všechny „alternativní“ způsoby jsou oblíbené u lidí, kteří si vychutnávají kávu bez mléka. Ideální pro jednodruhové arabiky. Univerzální návod na jednotlivé přípravy neexistuje, baristé experimentují s teplotou vody, hrubostí kávy či délkou extrakce. Obecně se ale na jeden litr vody používá 60 gramů kávy.