Drobounká semínka jsou schována v šiškách borovice pinie a u některých odrůd trvá až tři roky, než semínko dozraje. Pinie jsou měkké a krémové (obsah tuku je tu skoro stejně vysoký jako u makadamových ořechů), proto jsou ideální volbou, když je potřeba semínka ručně nadrtit, tedy např. při výrobě pesta (podobnou měkkost a krémovost mají také konopná semínka).
___
___
Pinie jsou hodně bohaté na minerály, hlavně hořčík, zinek, železo.
- Namáčení pinových oříšků: 2 hodiny, namočené pinie jsou měkké a krémové.
- Mléko z píniových oříšků: má neutrální chuť, trochu se podobá domácímu kešu mléku.
- Máslo z píniových oříšků: másla a krémy se dají vytvořit velmi snadno, ale vysoká cena pinií asi bude odrazující faktor.
- Zpracování ořechů - ořechová mouka, mléko, máslo, pražení ořechů, pražení ořechů
- Požití a využití ořechů - mlsání, moučníky, pomazánky, pesto, raw pudinky, ořechové máslo a mléko