Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.11.2024, svátek slaví Zina, zítra Ondřej.

Piniové ořechy, oříšky - výroba piniového másla a mléka, namáčení pinií

piniove-orechy-orisky-vyroba-pinioveho-masla-a-mleka-namaceni-pinii

piniove-orechy-orisky-vyroba-pinioveho-masla-a-mleka-namaceni-pinii
Drobounká semínka jsou schována v šiškách borovice pinie a u některých odrůd trvá až tři roky, než semínko dozraje. Pinie jsou měkké a krémové (obsah tuku je tu skoro stejně vysoký jako u makadamových ořechů), proto jsou ideální volbou, když je potřeba semínka ručně nadrtit, tedy např. při výrobě pesta (podobnou měkkost a krémovost mají také konopná semínka).

___

___

Pinie jsou hodně bohaté na minerály, hlavně hořčík, zinek, železo.

  • Namáčení pinových oříšků: 2 hodiny, namočené pinie jsou měkké a krémové.
  • Mléko z píniových oříšků: má neutrální chuť, trochu se podobá domácímu kešu mléku.
  • Máslo z píniových oříšků: másla a krémy se dají vytvořit velmi snadno, ale vysoká cena pinií asi bude odrazující faktor.