Snídejte a děláte něco pro své zdraví
Zdravá snídaně patří k šampiónům dobrého zdraví. Výzkumy ukazují, že lidé dopřávající si snídani konzumují více vitaminů a minerálů, méně tuků a cholesterolu. Výsledkem je štíhlejší linie, méně přejídání.
Start metabolismu, dobrá nálada, méně obezity, lepší pozornost a soustředění
Snídaně zažene pocit hladu, brzký příjem kalorií nastartuje metabolismus, tělo se udrží v rovnováze až do oběda. Prospěšnost snídaně potvrzují například i údaje Americké asociace pro výzkum srdečních onemocnění, které ukazují, že mezi snídajícími je méně obézních lidí, stejně jako pacientů nemocných diabetes. Stejný dopad uvádí například odborný časopis Journal of Food Science and Nutrition. Snídaně navozuje pozitivní náladu, připravuje vás k fyzické aktivitě. U dětí zvyšuje snídaně pozornost, soustředění.
Různorodá s malým obsahem tuku
K maximálnímu využití pozitivních efektů snídaně doporučují odborníci z Mayo kliniky snídani obsahující sacharidy, proteiny s nízkým obsahem tuku. Podle jejich názoru je klíčem komplexní strava s optimálním rozložením jednotlivých složek. Různorodost nikoli jedno zaměřené jídlo.
Nemám čas - opravdu? Co se nasnídat v práci?
Bez ohledu na zmíněné a dokázané pozitivní účinky snídaně, mnoho lidí první jídlo dne zanedbává. S odkazem na nedostatek času raději hladoví. Pro takové případy doporučují odborníci vzít si snídani sebou do práce a zkonzumovat ji během první hodiny vašeho pobytu v zaměstnání.