Sice lehce nahořklé ovoce, zato však zásobárna vitaminu C a dalších prvků, které skvěle nahodí náš organismus po ránu. Toto oblíbené jižní ovoce pochází ze subtropů Střední Ameriky, má různé odrůdy - jsou žlutomasé, červené nebo růžové a lisuje se z nich šťáva plná vitaminů a účinných látek.
grapefruit
Jde zejména o vitamin C, který posiluje imunitní systém, hořký glykosid naringin podporující trávení a enzymy povzbuzující látkovou výměnu. Grapefruit je také bohatý na bioflavonoidy, což jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C. Cenný je i obsah vitaminů skupiny B a kyseliny listové.
Účinky grapefruitu na organismus
- podporuje produkci hormonů
- posiluje obranyschopnost a imunitu
- je prevencí nachlazení a infekcí
- čistí střeva
- posiluje střevní flóru
- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- pomáhá při snižování váhy
- podporuje růst buněk
Grapefruity mají velký obsah vody, proto se velmi hodí k odšťavňování. Tím se sice ztratí část bioflavonoidů, ale vitaminy zůstávají. Kromě šťávy k přímé spotřebě mají další využití, hodí se do ovocných salátů, kompotů, dezertů, k dochucení masa. Požití velkého množství této šťávy však může u alergiků vyvolat pálení žáhy.
Tak jako u dalších citrusovým plodů je jeho nevýhoda v chemickém ošetření. Do velkoobchodů se dodávají nezralé a v dozrávárnách je za pomoci etylenu urychleno jejich dozrávání, proto jim pak chybí přirozená sladkost a chemické insekticidy mohou pronikat slupkou až do dužniny.
Tak jako u dalších citrusovým plodů je jeho nevýhoda v chemickém ošetření. Do velkoobchodů se dodávají nezralé a v dozrávárnách je za pomoci etylenu urychleno jejich dozrávání, proto jim pak chybí přirozená sladkost a chemické insekticidy mohou pronikat slupkou až do dužniny.