Anebo jinak: Máte pocit, že nevidíte některé barvy tak sytě jako na druhém oku? Občas vidíte jako skrz rozlité mléko? Jste citliví na silnější světlo? Může jít například o šedý zákal, tedy o onemocnění, které postihuje asi 50% lidí starších šedesáti let.
Kvalitu zraku přitom máme šanci ovlivnit. Jak? Správnou stravou ochraňující oči.
Mrkev a šedý zákal, katarakta
Klasickou potravinu prospěšnou pro váš zrak představuje mrkev, která obsahuje velké množství betakarotenu. Jde o antioxidant, který pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace.
Mezi další zeleninu poskytující důležité živiny našim očím patří brokolice, paprika a růžičková kapusta. Cenné jsou zejména kvůli vitamínu C, který obsahují.
Špenát a jeho vliv na zrak
Studie prokázaly, že konzumace špenátu a vůbec potravin bohatých na lutein a zeaxanthin pomáhá zvyšovat hustotu pigmentu ve žluté skvrně. Tím se samozřejmě snižuje i riziko makulární degenerace.
Sladké brambory
Pro zvýšení přísunu beta karotenu se také doporučuje jíst sladké brambory. Mnohým Čechům dosud cizí plodina v sobě skrývá rovněž vitamin C nebo vitamin B6.
Rybí tuk a omega 3 nenasycené mastné kyseliny
Server Msnbc.com upozorňuje na to, že pravidelný přísun potravin obsahujících omega 3 nenasycené mastné kyseliny složku pomáhá chránit tenké krevní cévky v očích. Sardinky a lososa bychom proto měli mít na svém stole minimálně jednou za týden.
Krůta a krůtí maso
Dalším přirozeným zdrojem tohoto prvku je krůta. Ta navíc obsahuje vitamin B3 (niacin), který pomáhá zvláště při ochraně proti šedému zákalu. A co víc, krůta je skvělou náhradou za tučné hovězí maso. Pokud si vyrábíte doma sendviče a saláty, je krůtí maso tím nejlepším, které můžete použít.
Pštrosí maso
Poněkud neobvyklým zdrojem bílkovin, železa a zinku, který také přispívá ke zdravým očím, je pštrosí maso. Ačkoli není příliš známé, představuje velmi chutnou a zdravou variantu bílého či červeného masa.
Zinek totiž pomáhá k lepšímu fungování enzymů zodpovědných za zdraví očí. Konzumace potravin bohatých na zinek se tedy jeví jako první a logický krok. Přílišný přísun zinku ale může očím také škodit. Vzorky očních tkání u některých nemocných makulární degenerací vykazovaly jeho velké množství. Příznivý vliv zinku se totiž objevil tam, kde byly mimo něj konzumovány ještě další antioxidanty.