Není žádným tajemstvím, že Češi mají zmatek v cizojazyčných názvek káv. Chtějí espresso, dostanou americano. Pokud by chtěli skutečně espresso, museli by požádat o piccolo. Máte v tom zmatek? Přečtěte si, jaký je rozdíl mezi kávami piccolo, ristretto, macchiato, espresso, latté, cappuccino, americano, macchiato, mocaccino, doppio, corretto.
___
___
Piccolo
Piccolo je naprostý nesmysl, znamená to italsky "malý", ale v Itálii vás nepochopí a možná ještě někoho urazíte. Jestli si u Itala chcete objednat piccolo, prostě řekněte "un caffé, per favore". Dostanete malou silnou kávu bez mléka. Espresso prostě.
Espresso
Obvykle 30 ml silné kávy bez mléka.
Ristretto
Kafíčko pro fajnšmekry - 22 ml kávy. Ristrettu se také říká caffé basso = nízké kafe.
Cappuccino
30 ml espressa, 30 ml horkého mléka a 2 centimetry mléčné pěny. Žádné kakao nebo skořice navrch. Pokud je cappuccino připraveno z dobré kávy a mléka, nepotřebujete chuť přebíjet sypkými vyfikundacemi, které vám ulpí mezi zuby.
Latté
Tady pozor. Lattéčko vypadá v různých koutech světa různě. Když si v Itálii obejdnáte "latté", chvíli na vás budou divně koukat a pak vám přinesou mléko. Radši říkejte "caffelatte". Caffé Latté většinou sestává z 60 ml espressa, 300 ml horkého mléka a na vrchu je ještě vrstva mléčné pěny. Ne všude vám latté přinesou ve sklenici a s těmi rozdělenými vrstvami, jak jsme zvyklí u nás.
Americano
Americano ve světě vypadá jako české presso. Tedy 30 ml pressa a 60 ml vody. Americanu také můžete říkat lungo nebo alto.
Macchiato
Kafé makjáto. Né machjáto ani mačáto. Macchiato znamená italsky tečkovaný nebo skvrnitý. Jedná se o presso (30 ml) s kapkou mléčné pěny. Takové menší cappucino.
Mocaccino
Nápoj, který se skládá z cappuccina a horké čokolády. Varianta pro ty, které by klasické kafe porazilo.
Doppio
Dvojitá dávka espressa. Tedy 60 ml silné kávy.
Corretto
Jedná se o 30 ml espressa doplněné koňakem nebo likérem. Ten se buď lije rovnou do kávy nebo se servíruje zvlášť - podle toho, kde se zrovna nacházíte.
Turecká káva
U nás bohužel velmi oblíbená. Bohužel proto, protože nevíme, jak tureckou kávu připravit. Lógr se, přátelé, nepije. Turci vezmou 7 g velmi jemně namleté kávy a 100 ml vody. Do konvičky (džezvy) nalijí studenou vodu, přidají kávu a přivedou k varu. Káva zpění a naplní konvičku až po okraj. Pak kávu odstaví a nechají pěnu spadnout. Zpěnění opakují ještě 2krát. Potom nechají usadit kávovou sedlinu a kávu nalévají do šálků z výšky 8 - 10 cm.