Bez nich to prostě nejde. Majonéza, cukr, hory másla nebo poctivá strouhanka... Taky se vám sbíhají sliny, ale přitom máte výčitky, když si tyhle dobroty v pokrmech dopřáváte? Poradíme vám, čím je zdravě a chutně nahradit. Ve výsledku to téměř nepoznáte...
___
___
MAJONÉZA - salát bez poctivé majonézy nebo tučné smetany je pro mnoho labužníků nepředstavitelný. Nahraďte ji řeckým jogurtem. Je lahodný, ale nesrovnatelně dietnější. Přestože obsahuje daleko méně tuku, má (na rozdíl od light produktů) podobnou konzistenci.
MÁSLO - Myslíte si, že se chutná pomazánka nebo koláč bez másla neobejdou? Obejdou. Stačí rozmixovat zralé avokádo. Je výborné, lehce stravitelné a snižuje cholesterol. Přestože je to tučná zelenina (obsahuje až 30% tuku), oproti máslu je to pouhá třetina.
CUKR - Nechcete-li do sebe cpát tenhle jed, nahraďte ho banánem nebo jablkem. Sladké ovoce můžete nakrájet do müsli, ale banánové či jablečné pyré můžete přidat i do koláčů. (Pak ovšem uberte na dalších tekutých složkách, jako je třeba mléko). Banán je chutný i místo nutelly, když ho nakrájíte na kolečka a obložíte jím chleba s máslem.
STROUHANKA - Křupavé řízky nebo karbanátky jsou výtečné, ale nezdravé. Zkuste tentokrát obalit maso v ovesných vločkách, které mají hodně vlákniny a vitamin B. Můžete do ní přidat i trochu koření.