Fenykl nejsou jen podlouhlá semínka podobná kmínu, ale i zelenina, co chutná po pendreku a voní jako dětský čaj. Čerstvý má řadu přídomků – hlíznatý, sladký, boloňský či florentinský – a už z toho je patrné, že si ho nejvíc oblíbili na jihu Evropy. Fenykl je příbuzný kmínu, anýzu nebo libečku a kromě toho, že příjemně voní a skvěle chutná, má i řadu léčivých účinků.
___
___
Odvar z fenyklových semen pomáhá při nadýmání, pocitech plnosti i zácpě – látky v nich obsažené uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Méně známé, ale o nic míň prospěšné jsou jeho účinky na dýchací cesty: fenykl pomáhá čistit sliznice a usnadňuje odkašlávání. Kromě toho se dříve semena fenyklu žvýkala pro osvěžení dechu a oblíbená prý byla i u dam, které si chtěly udržet štíhlou linii – jejich žvýkání navozuje pocit sytosti.
Polévka
Co potřebujeme? Dva až tři čerstvé fenykly, 1 větší cuketu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, špetku římského kmínu, trochu čerstvého zázvoru (nejlepší je nastrouhat ho na plátky), 3 brambory, olivový olej, sůl. Na olivovém oleji orestujeme kmín, cibuli, česnek, sůl a zázvor. Cuketu a brambory nastrouháme na kostky, fenykl nakrájíme na půlkolečka a také restujeme. Asi po 5 minutách zalijeme vroucí vodou (asi tak 1,5 l) a vaříme zhruba 20 minut. Polévku pak rozmixujeme a podáváme ozdobenou například koprem a podobně.
Čaj
Lžičku fenyklových semínek trochu rozdrtíme (není to nezbytné) a zalijeme asi čtvrt litrem čaje. Pak přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut louhovat. Pijeme po jídle, 3-4x denně. Nebudeme mít problémy s nadýmáním a možná ani s nadváhou!
Lék proti angíně
1 lžička semínek fenyklu, 1 větší cibule, 1/4 l mléka nebo vody. Suroviny krátce povaříme, potom zcedíme a odvar pijeme i třikrát denně. Užíváme při zánětech horních cest dýchacích, zánětu nosohltanu i při angíně.
Obklady - otoky očí, kruhy pod očima
Oči si omyjeme a na 15 minut na ně položíme obklad (nejlépe odličovací tamponky) namočený do vychladlého nálevu z fenyklu. Připravíme ho tak, že asi 2 lžičky semen svaříme ve 1/4 l vody. Otoky a kruhy po pár minutách zmizí.