Dobré dopoledne, dnes je sobota 23.11.2024, svátek slaví Klement, zítra Emílie.

Složení žvýkačky, jaké látky obsahuje žvýkačka

slozeni-zvykacky-jake-latky-obsahuje-zvykacka
slozeni-zvykacky-jake-latky-obsahuje-zvykacka
Denně se v ČR vyžvýkají stovky tisíc žvýkačekk. Jako u mnoha věci, kterým vystavuje denně svá těla, pojďme chvíli analyzovat složení žvýkaček a položit několik důležitých otázek, týkajících se toho, jaké mají žvýčkačky vliv na naše zdraví. Ruku na srdce - kolik z nás se podívalo na obal na chemické a obsahové složení žvýkaček?
__
__

Pokud ano, víte co každá z těchto látek je? Je žvýkačka větší „dávka rakoviny“ než cigareta? Jak uvidíte dále, komerčně produkované žvýkačky jsou jedny z nejvíce toxických látek, kterým můžete vystavit své tělo a doslova může vést k nekterým z nejhorších chorob na světě.

 

Složení žvýkaček, jaké chemické látky obsahují žvýkačky a jejich vliv na zdraví a lidský organismus

  • Sorbitol, Xylitol, mannitol, maltitol
  • Gumový základ
  • Glycerol
  • Přírodní a umělé aroma
  • Hydrogenované Kokosový olej a škrob
  • Aspartam-acesulfam
  • Sójový Lecitin
  • Barviva (oxid titaničitý, modrá 2 karmínová, červená 40)
  • BHT (Butylhydroxytoluen)
  • Kyselina jablečná, kyselina citronová

 

Gumový základ

Představte si, že by k vám někdo přišel a řekl: „Zažvýkal by sis pryž a plasty z pneumatiky?“ Asi byste ho zdvořile odmítli a možná jej chtěli nahlásit k lékaři na psychologické vyšetření. „Gumový základ“ je směs z elastomerů, změkčovadel, tmelů a pryskyřice. Další složky jdoucí do této směsi je polyvinyl-acetát, který je často označován jako „tesařské lepidlo“ nebo „bílé lepidlo“. Tuhý parafín je další složkou, která je vedlejším produktem rafinované ropy. Je žvýkání plastu, ropy a pryže bezpečné? Při žvýkání se vám tyto látky louhují do úst a těla. Mňam.

 

Aspartam

Spory ohledně této látky jsou velmi rozšířené. Je to jedna z nejvíce toxických látek které můžeme konzumovat. Politická korupce a stopa peněz za tímto agentem nemoci je kilometr dlouhá. Aspartam je spojován s všemi hlavními mozkovými chorobami, včetně Alzheimerovy choroby a ALS(Amyotrofická laterální skleróza). Je také považován za hlavního přispěvatele k mnoha dalším nemocem jako je diabetes, roztroušená skleróza, astma, obezita a mnoho dalších. Nachází se v mnoha dietních výrobcích na současném trhu, ale v dlouhodobém horizontu přispívá k obezitě kvůli jeho extrémní kyselosti. Aspartam je excitotoxin, který příliš vzrušuje neurony v mozku, až vyhoří a umírají. Dr. Russell Blaylock je předním odborníkem na aspartam a další excitotoxiny a velmi vám doporučujeme, abyste se podívali na jeho dokument s názvem “Sweet Misery: A Poisoned World”.

 

Hydrogenovaný kokosový olej a škrob

Hydrogenace je chemický proces, který dodává vodík přes dvojitou vázbu uhlíku. To se provádí pro zvýšení trvanlivosti výrobku, přeměňuje olej do látky podobné plastu. Tento proces také vytváří trans tuky, o kterých je nyní známo, že jsou velmi škodlivé pro zdraví.

 

Barviva (oxid titaničitý, modrá 2 karmínová, červená 40)

Oxid titaničitý je nanočástice, která je velmi běžná v opalovacích krémech či mnoho dalších zdravotnických výrobcích, včetně syntetických doplňků stravy. Nové důkazy vedou k poznání že tato látka je karcinogenní. My jako lidé jsme přitahování k věcem, které jsou pestré. Umělá potravinová barviva jako je červená 40 jsou vyrobeny z ropy a jsou nebezpečné pro naše zdraví. Mnoho lidí má na tyto látky extrémní alergii a navíc také přispívají k ADD(porucha pozornosti) a dalším poruchám a onemocněním.

 

Sorbitol, Xylitol, mannitol, maltitol

Tyto cukerné alkoholy jsou původně z cukru, ale jsou tak změněny, že jsou brány jako neobsahující cukr. Obecné pravidlo je, že  když je příroda upravena a změněna aby se vytvořil „lepší“ produkt, dost často je výsledkem něco co není zdravé. Někdo jde až tak daleko, že označuje tyto produkty jako mnohem horší než cukr a stimulující růst hmotnosti. Další nežádoucí účinky mohou zahrnovat bolest břicha a průjem. Je alkohol cukru lepší než cukr? Žádná z těchto látek není dobrá, takže srovnání je poněkud zbytečné.



 

Žvýkačka a trávení

Pokaždé když žvýkáte žvýkačku, je váš mozek oklamán a myslí si že jíte jídlo. Proto vysílá signály do vašeho žalůdku, slinivky břišní a dalších orgánů zapojených do trávení aby se připravili na toto „jídlo“. Vaše slinné žlázy a slinivka začnou vysílat enzymy, které jsou nezbytné pro trávení potravy a vstřebávání živin z potravy. Konstatní emise enzymů je časem vyčerpá a poté může být tento proces zpomalen. Pokud nerozkládáte a nevstřebáváte jídlo správně, časem můžete onemocnět, protože tělo potřebuje živiny k obnově a rozvíjení.

 

Alternativa pro svěží dech

Dobrou alternativou ke žvýkačkám je nosit malou lahvičku organického mátového oleje a když budete chtít svěží dech, stačí dát do pusy jednu kapku a dosáhnete stejného účinku. Můžete najít mnoho potrevinářských olejů, které jsou skvělými pomocníky pro získání  svěžího dechu.

Ve žvýkačkách není nic přirozeného. Je to chemická směs, která v žádném případě nepřispívá ke zdraví nebo dobrým zubům. Nenechte se zmást efektní reklamou. Pět složek, které sjem hodnotili výše, v té či oné formě přispívají k nemocem a špatnému zdraví. Opravdu chcete podstoupit toto riziko kvůli svěžímu dechu? V budoucnu možná uvidíme, že žvýkačky mohou přispívat k onemocnění stejně jako cigarety.

 

Zdroj informací: http://www.activistpost.com/