___
Jak je nakupovat brambory?
-
Nakupujte raději menší množství brambor, které můžete co nejrychleji zpracovat.
-
V obchodě vybírejte brambory prané, tzn. umyté, lépe tak poznáte, zda jsou skutečně kvalitní, nejsou "červivé", nahnilé nebo rozbité sběrem.
-
Vybírejte brambory vypěstované v České republice a vyhýbejte se také zlevněným bramborám a slevovým akcím v obchodech. Takto nabízené brambory mají většinou horší kvalitu.
Skladování brambor
-
MNOŽSTVÍ: Pokud brambory skladovat nemusíte, nedělejte to a raději je nakupujte častěji a v menším množství.
-
IDEÁLNÍ SKLEP: Brambory skladujte v čistém, suchém, a hlavně tmavém sklepu, který se dá větrat, při teplotě od 4 do 6°C.
-
PANELÁKOVÝ SKLEP: Odborníci nedoporučují skladovat brambory ve sklepech činžáků či panelových domů, kde většinou bývá vyšší teplota. Hlízy pak začnou klíčit a vadnout. Naopak ve velkém chladu by mohly zmrznout a nasládnout.
-
Skladujte brambory pouze od prodejce, kterého dobře znáte či o něm máte pozitivní reference.
Varné typy brambor
Hospodyňky bude spíše zajímat dělení podle varných typů, a to na typy A, B a C.
-
VARNÝ TYP A: hodí se do salátů i jako příloha.
-
VARNÝ TYP B: nejrozšířenější typ, vhodný jako příloha.
-
VARNÝ TYP C: určený k přípravě kaší či těst
Tipy k přípravě brambor
-
Brambory vařte vždy v osolené vodě - loupané i neloupané.
-
Pokud přidáte do brambor při vaření trošku octa, brambory se vám nerozvaří.
-
Vařte je v přiměřeném množství vody. Čím více bude vody, tím více se vzácné látky z brambor vyluhují.
-
Pokud je to možné, brambory neloupejte. Zachováte tím vitamíny a minerální látky. Brambory se méně vyluhují do vody. Brambory se dají jíst i po uvaření ve šlupce.
-
Klíčky pečlivě odstraňujte. Obsahují jedovaté látky (mj. bramborový jed solanin). Pokud jsou brambory hodně naklíčené nebo nazelenalé (nezralé), raději je vyhoďte, nejezte je.