Dobré ráno, dnes je pondělí 23.12.2024, svátek slaví Vlasta, zítra Adam a Eva.

Varné typy brambor, jak nakupovat a skladovat brambory

varne-typy-brambor-rady-jak-nakupovat-skladovat-brambory-tipy
varne-typy-brambor-rady-jak-nakupovat-skladovat-brambory-tipy
Brambory patří do české kuchyně odnepaměti a to i když pocházejí až z Jižní Ameriky. Řadu tradičních pokrmů si bez nich mnozí nedokážou představit. Umíte je však nakupovat a správně skladovat? A rozeznáte varné typy? Víte které patří do salátu a které jsou přílohové? To a mnohé zajímavosti se dozvíte v tomto článku.
___
___


Jak je nakupovat brambory?

  • Nakupujte raději menší množství brambor, které můžete co nejrychleji zpracovat.
  • V obchodě vybírejte brambory prané, tzn. umyté, lépe tak poznáte, zda jsou skutečně kvalitní, nejsou "červivé", nahnilé nebo rozbité sběrem.
  • Vybírejte brambory vypěstované v České republice a vyhýbejte se také zlevněným bramborám a slevovým akcím v obchodech. Takto nabízené brambory mají většinou horší kvalitu.

 

Skladování brambor

  • MNOŽSTVÍ: Pokud brambory skladovat nemusíte, nedělejte to a raději je nakupujte častěji a v menším množství.

  • IDEÁLNÍ SKLEP: Brambory skladujte v čistém, suchém, a hlavně tmavém sklepu, který se dá větrat, při teplotě od 4 do 6°C.

  • PANELÁKOVÝ SKLEP: Odborníci nedoporučují skladovat brambory ve sklepech činžáků či panelových domů, kde většinou bývá vyšší teplota. Hlízy pak začnou klíčit a vadnout. Naopak ve velkém chladu by mohly zmrznout a nasládnout.

  • Skladujte brambory pouze od prodejce, kterého dobře znáte či o něm máte pozitivní reference.


Varné typy brambor

Podle vegetační doby se brambory dělí na velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní.
Hospodyňky bude spíše zajímat dělení podle varných typů, a to na typy A, B a C.
  • VARNÝ TYP A: hodí se do salátů i jako příloha.

  • VARNÝ TYP B: nejrozšířenější typ, vhodný jako příloha.

  • VARNÝ TYP C: určený k přípravě kaší či těst

Takto označené by měly být brambory v každém obchodě.

Tipy k přípravě brambor

  • Brambory vařte vždy v osolené vodě - loupané i neloupané.

  • Pokud přidáte do brambor při vaření trošku octa, brambory se vám nerozvaří.

  • Vařte je v přiměřeném množství vody. Čím více bude vody, tím více se vzácné látky z brambor vyluhují.

  • Pokud je to možné, brambory neloupejte. Zachováte tím vitamíny a minerální látky. Brambory se méně vyluhují do vody. Brambory se dají jíst i po uvaření ve šlupce.

  • Klíčky pečlivě odstraňujte. Obsahují jedovaté látky (mj. bramborový jed solanin). Pokud jsou brambory hodně naklíčené nebo nazelenalé (nezralé), raději je vyhoďte, nejezte je.