Dobrý podvečer, dnes je neděle 22.12.2024, svátek slaví Šimon, zítra Vlasta.

Nejčastější chyby při pečení a rady jak je vyřešit

nejcastejsi-chyby-pri-peceni-a-rady-jak-je-odstranit

nejcastejsi-chyby-pri-peceni-a-rady-jak-je-odstranit
Při pečení můžou vzniknout různé situace, které vás mohou vykolejit. Například když vám nevzejdou kvasnice, nedaří se vám vyšlehat bílek do pevného sněhu, či když se vám objeví vzduchové bubliny v třeném těstě. Nepříjemné je také když se vám "propadají" rozinky v řídkém těstě nebo když u tukového těsta pění tuk. Co s tím? Poradí následujícíc stránka.

___
___


Chyby při pečení a jak je odstranit

Kvasnice nevzejdou

  • V místnosti je příliš chladno, kvasnice potřebují k vzejití nejméně 22 °C.
  • Možná také mléko, ve kterém kvasnice kvasí, nebylo předem ohřáté. Pro vzejití kvasnic musí mít mléko teplotu lidského těla, tedy kolem 36°C.

Proč bílek nelze našlehat do pevného sněhu

  • Pravděpodobně se k bílku přimísila při oddělování i malá část žloutku, kterou je potřeba co nejdřív odstranit. Jinou příčinou může být nevhodná teplota bílku. Před šleháním ho vložte alespoň na půl hodiny do chladničky, teprve potom z něj vyšlehejte sníh.

Vzduchové bubliny v třeném těstě

  • Tato chyba vzniká tím, že se těsto během přidávání mouky šlehalo na příliš vysoké otáčky. Zabráníte tomu tak, že mouku přidáte do těsta po malých porcích (max. dvě až tři lžíce najednou) a vmícháte ihned a krátce.

Při pečení těsto klesne

  • To se může přihodit, pokud je těsto přísliš řídké - tzn. je v něm více tekutiny, než je uvedeno v receptu.
  • Další příčinou může být nadměrné hnětení elektrickým šlehačem.
  • V obou případech těsto pěkně naběhne, potom ale klesne, protože je ve formě příliš volné. Proto je důležité při pečení přesně dodržovat udávaná množství a těsto šlehačem nezpracovávat příliš vehementně.

Rozinky klesají při pečení dolů

  • Těsto je příliš řídké. Jestliže se těsto od lžíce odděluje jen těžko, pak zůstanou i po upečení rozinky tam, kde byly při plnění formy.

Pěnění tuku při fritování tukového pečiva

  • V tomto případě tuk pravděpodobně nedosáhl optimální teploty. Pěněním se mohou poškodit jemné kousky pečiva. Tomu můžete zabránit, když před každým vložením těsta teplotu přezkoušíte vnořením dřevěné lžíce do tuku. Tuk má správnou teplotu, jestliže se u lžíce tvoří bublinky.