___
Chronický stres navíc provází zvýšená sekrece žaludečních šťáv. Jestliže do sebe jídlo rychle "naházíte", žaludek se pod náporem soust příliš napne a šťávy jeho obsah nestačí pořádně zpracovat. Sousta se spolu s kyselinou vracejí do jícnu a vzniká problém - pálení žáhy.
Jíst v klidu a pravidelně
Abyste se vyhnula nejen pálení žáhy, ale i ostatním zažívacím potížím, je potřeba jíst v klidu a pravidelně. Zvlášť když jste ve stresu a nervózní, se snažte usednout ke stolu v klidu. Nalaďte se jen na jídlo a nemyslete na nic jiného. Jinak toho sníte příliš a zatížíte trávení. Jezte pomalu a po drobných soustech. Než si dáte do úst další, měli byste mít předchozí spolknuté. Jezte tak, abyste naplnili žaludek maximálně z osmdesáti procent. Po jídle půl hodiny odpočívejte.
Prevence pálení žáhy - tipy, rady
-
Nepijte alkohol, vyhněte se konzumaci ostrých, pálivých a dráždivých jídel, omezte tučná, smažená jídla, omezte maso, grilované potraviny, omezte sladkosti, pijte méně silnou kávu.
-
Po jídle se fyzicky nenamáhejte a chvíli odpočívejte.
-
Jezte dlouho. Snížíte nároky na práci žaludku a také se vyhnete pálení žáhy.
-
Před spaním nejezte a nepřemýšlejte neustále o věcech či situacích, které proběhly nebo teprve proběhnou. Je třeba uvolnit tělo a získat sílu a prostor pro to, aby se organismus sám regeneroval.
-
Každý den choďte pravidelně spát a spěte dostatečně. Hledejte způsoby, jak se uvolnit. Nesnažte se odstranit stres jídlem.
Pomoci mohou i léky - antacida
K potlačení kyselosti žaludečních šťáv se nejčastěji používají léky, kterým se říká antacida. Zabírají rychle, ale jen na krátkou dobu. Nejúčinnějšími léky jsou blokátory protonové pumpy, obsahující účinnou látku omeprazol, který tlumí produkci kyseliny chlorovodíkové (solné) přímo ve struktuře vnitřní žaludeční buňky. Tím na dvanáct až čtrnáct hodin utlumí žaludeční sekrece. Klasickými léky jsou Loseprazol, Ranisan nebo Omeprazol galmed, které dostanete v lékárně bez receptu.