K tomu, abychom se cítili dobře, se musíme pravidelně hýbat a správně jíst. Jako vše, i stravování před cvičením a po něm má své fígle, které je dobré znát. Plánujete, že večer půjdete cvičit, tedy vynecháte svačinu, abyste neměli těžký žaludek? A po cvičení se snažíte přehlédnout kručení v žaludku, protože pak ta dřina a pocení neměly smysl?
___
___
Špatně! Nejenže hazardujete se svým zdravím, ale jste na nejlepší cestě nabrat nějaká ta kila navíc, která jste třeba tak pracně předtím už shodili.
Pohyb a jídlo k sobě patří
Jsou to dvě věci, které nás udržují zdravé a fit. A to doslova. Sportovat a cpát se vším možným je stejně tak špatné jako lenošit a hladovět. Pokud chcete udržet na uzdě svá kila a dobrou fyzickou i duševní kondici, pak je to, jak se hýbete a jak přitom jíte, důležité. Při sportu totiž vaše tělo spaluje tuky, ale také spotřebovává životně důležité látky. A na to je třeba se pořádně připravit. Jak jinak než jídlem a pitím. To však neznamená, že budete jíst tak, jak se má, jen chvilku před tím, než si půjdete zaběhat nebo zacvičit do fitka. Správě jíst byste měli po celý den, snídaní počínaje a večeří konče. Stravu byste si měli rozdělit do pokud možno pěti pravidelných dávek po zhruba třech hodinách.
Kdy naposled jíst před cvičením?
Naposledy byste měli jíst tak hodinu před pohybovou aktivitou (nejlepší je samozřejmě ta, která má aerobní a anaerobní charakter, jako například chůze, jízda na kole či třeba plavání), abyste nezatížili trávicí systém a spalovali energii ze zásob, tj. z tukové tkáně. Je však chybou domnívat se, že by strava měla být energeticky hodně vydatná, abyste měli na cvičení dost sil. Naopak - energeticky hodně bohaté jídlo znamená vyšší nároky na trávení, čímž do svalů putuje méně krve a účinnost cvičení je nižší, než by měla být. Při fyzické námaze musí srdce rychleji a silněji pracovat. Aby toho bylo schopné, potřebuje intenzivnější oběh kyslíku, který v těle funguje jako přenašeč energie. V průběhu nádechu proudí kyslík z plic do krevního řečiště. Pak jej srdce žene do svalstva. Tak je kyslík využíván pro potřeby rozkladu sacharidů, tuků a bílkovin na energii, kterou svalová soustava potřebuje ke svému fungování. Látková výměna je tedy mnohem intenzivnější, než sedíte-li v ušáku s knížkou v ruce. Pokud jsou však zvýšeny nároky na trávení, krev potřebují ve větší míře i trávicí orgány.
A co na talíř před cvičením?
Zapomeňte na tučná a příliš sladká jídla. Upřednostňujte lehce stravitelné potraviny, mezi které patří celozrnné pečivo a potraviny bez nebo s malým obsahem tuku — hlavně ovoce. Prodávají se i proteinové tyčinky, které jsou doporučovány před cvičením. Odborníci tvrdí, že jídlo, které byste měli konzumovat zhruba hodinu až hodinu a půl před cvičením, by mělo být ideálně složeno z přibližně 20 g sacharidů, do 10 g bílkovin a 5 g tuku.
Po intenzivním cvičení dopřejte organismu zklidnění
Udělejte si chvilku čas na strečink a uvolnění a jezte nejdříve půl hodiny až hodinu poté. Uvědomte si, že jste cvičením přišli o určitou část bílkovin ze svalů a musíte také vyrovnat hladinu krevního cukru. Tomu podřiďte stravu po pohybové aktivitě. Pokud bude čas akorát na oběd či večeři, klidně si je dejte, ale snažte se připravit si na talíř stravu odpovídající zásadám zdravého životního stylu. Porce na talíři by se tedy měla skládat zhruba z poloviny ze zeleniny, ze čtvrtky z bílkovin (maso) a čtvrtka talíře na přílohu. Sacharidy se tak po cvičení stanou pouze zdrojem energie pro svaly a ve spolupráci s bílkovinami pomohou k lepší tvorbě svalové hmoty. Pokud jste cvičili pozdě večer a chystáte se brzy jít spát, sacharidy omezte, ale zcela je nevynechávejte. K pohybu jste potřebovali energii, již jste čerpali ze zásob cukru, který zároveň potřebujete pro správnou funkci mozku a centrálního nervového systému. Pokud tyto zásoby nedoplníte, probudíte se ráno vyčerpaní a s pocitem, že jste vůbec nespali.
Další rady pro sportující jedlíky
- Snídaně je vydatnější než večeře a má být převážně sacharidová (tělo potřebuje doplnit glukózu, tedy načerpat palivo.)
- Konzumujte především komplexní sacharidy a sacharidy se středním a nízkým GI (glykemickým indexem).
- V druhé polovině dne sacharidy omezujte (s výjimkou zeleniny), potřeba bílkovin v průběhu dne stoupá - večeře by měla být na nich založena.