___
Příčina podvýživy - stres, deprese, bolesti
Lidé se vlivem nemocničniho prostředí a nemoci chovají jinak. Mohou být vystresovaní z neznámého prostředí, často mívají stavy deprese vyplývající z jejich onemocnění, mohou mít bolesti. To může pochopitelně mnohem snaze vést k nechutenství a odmítání stravy.
Dále čas vymezený k jídlu v nemocnici je zpravidla limitovaný a neshoduje se s tím, na co je pacient zvyklý z domova. Hospitalizovaný také nedostává domácí stravu nebo má dietologická omezení. V mnoha případech pacientovi komplikuje příjem potravy přímo jeho onemocnění.
Na možnou podvýživu se v mnohých zdravotnických a sociálních zařízeních v České republice přes vysokou odbornost personálu bohužel zapomíná. Personál často nemá dostatek informací o tomto problému, a to i přes projekty Ministerstva zdravotnictví, jež na něj upozorňují. I když se to nezdá, nedostatečná výživa či podvýživa je velmi častým jevem, a to dokonce i v rozvinutých a bohatých zemích světa. Nezáleži přitom jen na tom, jaká je dostupnost výživových přípravků ve zdravotnických zařízeních, ale především jak se personál o pacienty stará a sleduje, zda přijímají dostatek stravy s patřičnou nutriční hodnotou.
Prevence podvýživy
- V některých nemocnicích mají odborníky na výživu, nutriční terapeuty či dietní sestry, zejména na geriatrických odděleních, kteří u všech pacientů zjišťují, jestli jim nechybějí v těle potřebné látky nebo zda příliš nezhubli. V případě potvrzení podvýživy u takového pacienta je již pozdě dodávat tělu výživu přirozenou cestou, protože potřebuje vysoké koncentrace těchto látek.
- Řešením je terapeutická strava, která je namíchaná přesně podle potřeb pacienta. Běžně nebývá součástí léčebné terapie, přitom může významně ovlivnit léčbu.
- Ptejte se aktivně ošetřujícího lékaře na výživu svých nernocných příbuzných a kontrolujte ji. Nebojte se pravidelně navštěvovat nutričního terapeuta a konzultovat s ním zdravotní stav svého blízkého.
Pozor! Podvýživa hrozí lidem nejen v nemocnicích, ale také doma!
Existují tři možnosti léčby. Jde o
- výživu parenterální, intravenozní (tedy nitrožilní) nebo
- enterální, kdy pacient může přijímat potravu v podobě tekutiny, případně je mu
- zavedena do žaludku tenká sonda, kterou dotyčný potravu přijímá. Většinou jde o nazogastrickou sondu.
Následky podvýživy
- úbytek svalové hmoty zejména u seniorů (s malou šancí na obnovu muskulatury na původní stupeň)
- celkové oslabení
- náchylnost k infekcím a komplikacím
- horší hojení ran - operačních i úrazových
- pomalejší a náročnější rekonvalescence s vyšší spotřebou léků a delším pobytem v nemocnici
- následkem podvýživy může pacient i zemřít!
Další informace: www.vyzivapacientu.cz , www.lepsipece.cz