Dobrý večer, dnes je neděle 22.12.2024, svátek slaví Šimon, zítra Vlasta.

Konopný olej - vliv na zdraví, využití v kuchyni, kosmetika z konopí

konopny-olej-vliv-na-zdravi-pouziti-v-kuchyni-kosmetika-z-konopi

konopny-olej-vliv-na-zdravi-pouziti-v-kuchyni-kosmetika-z-konopi
Konopný olej se se používá stejně jako řada jiných olejů v kuchyni, v kosmetice, farmacii, ale i jako olej užitný. Získává se z konopného semínka a zastudena lisovaný patří k nejcennějším rostlinným olejům. Pokud navíc probíhá celý proces pěstování a zpracování konopí podle standardů ekologického zemědělství, bývá k dostání jako zdravý rostlinný olej v bio kvalitě.

___
___


Jaké látky obsahuje konopný olej

Obsahuje vzácné nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6), kyselinu linolovou, fytosteroly, minerály a vitaminy (A, skupiny B, E, C a D).
Vzhledem k tomu, že většinou není přísun těchto látek z potravy dostatečný, je olej velmi zdravý a organismu prospěšný. Důležité je zmínit, že konopný olej se u nás získává ze schválených odrůd konopí setého, takže neobsahuje žádné psychoaktivní látky (THC) a tyto látky neobsahují ani olej, ani kosmetické přípravky s konopným olejem.


Vliv konopného oleje na zdraví člověka

Pravidelná konzumace konopného oleje celkově prospívá zdraví, neboť:

  • posiluje obranyschopnost (imunitu)
  • má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém (srdce a cévy) - snižuje cholesterol
  • zpomaluje stárnutí
  • příznivě ovlivňuje stav kůže, urychluje hojení a regeneraci kůže, je velmi účinný i při kožních onemocněních
  • uvolňuje ztuhlé klouby, svalstvo, křeče ...

Kosmetika z konopí

Kosmetické přípravky s obsahem konopí mají příznivý vliv na stav a fungováni lidské pokožky. Účinné látky pronikají do hlubších vrstev, vyrovnávají hydratační, lipidovou rovnováhu kůže a zvyšují
celkovou odolnost pokožky. Vyzkoušet můžete například konopnou kosmetiku Cutishelp nebo Cannaderm.


Využití v kuchyni

Konopný olej má typickou, výraznou, lehce oříškovou chuť. Používá se pouze zastudena. Buď pro přímou konzumaci nebo pro dochucení salátů, zálivek a již hotových pokrmů teplé kuchyně.