Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Už naši předci věděli, že pivo je zdravé. Podle některých vědců je pivo dokonce zdravější než do nebes vynášené červené víno. Pokud však chcete z léčivých účinků piva vytěžit maximum, ideální jsou jedna až dvě sklenice denně (třetinky), jinak dosáhnete spíše opačného efektu. Český národ dobře ví, jak zdravý nápoj umí vařit. Ale aby měl opravdu blahodárné účinky, musí se pít s mírou.
___
___
Účinky, vliv střídmého pití piva na lidské zdraví
Udržuje silné kosti
Jedna lahev piva každý den pomáhá zabránit ztrátě kostní hmoty. Studie výzkumníků z americké Tuftovy univerzity odhalila souvislost mezi hustotou kostí a spotřebou piva. Tyto pozitivní přínosy má pivo však jen v mírném množství, naopak velkým pijákům hrozí, že jejich kosti budou slabé.
Křemík a Alzheimerova choroba
Pivo je také bohaté na křemík, což je další minerál, který pomáhá udržovat kosti zdravé. Také pomáhá chránit před Alzheimerovou chorobou. Strava bohatá na křemík by mohla zabránit absorpci hliníku v mozku, což udržuje mozek v pozoru a aktivní a slouží jako prevence duševního onemocnění.
Obsahuje důležitou vlákninu
Pivo je jedním z mála nápojů, které obsahují vlákninu. Je totiž vyrobeno z fermentovaného sladového ječmene a pšenice, což jsou celá zrna plná vlákniny. Konečným výsledkem fermentace je na vlákninu bohatý alkoholický nápoj. Vláknina se váže na tuk a působí jako přírodní projímadlo, chrání před kardiovaskulárními chorobami a ještě podporuje hubnutí.
Pivo mírní stres
Není nic lepšího než velká sklenice vychlazeného piva po zvlášť náročném dni, že? Pokud pijete pivo, abyste se zbavili negativních pocitů, věda vám dává za pravdu. Mírná konzumace alkoholu pomáhá zmírnit stres a úzkost, což jsou dvě z hlavních příčin onemocnění srdce. Vědci zjistili, že alkohol snižuje riziko úmrtí na srdeční infarkt a také snižuje riziko mrtvice.
Je však třeba říct, co je to mírné pití alkoholu. Záleží na množství etanolu, které daný nápoj obsahuje. Porce nápoje s obsahem 10 gramů čistého alkoholu odpovídá například jednomu malému panáku tvrdého alkoholu, deci vína nebo malému světlému 10° pivu. Doporučená dávka, která nemá na lidské tělo negativní následky, jsou pro muže dvě až čtyři jednotky alkoholu a u žen jedna až tři jednotky. Pokud člověk vypije v jeden den více než pět jednotek, vážně hazarduje se svým zdravím.
Snižuje riziko onemocnění cukrovkou druhého typu
Pivo pomáhá minimalizovat pravděpodobnost vzniku diabetu druhého typu. Studie ukazují, že mírní konzumenti piva ve srovnání s nepivaři mají asi o 30 procent menší pravděpodobnost, že touto nepříjemnou a život ohrožující nemocí onemocní. Chmel, který dává pivu jeho typicky hořkou chuť, totiž obsahuje látky zvané humulony. Tyto sloučeniny u konzumentů piva tlumí vznik diabetu.
Chrání před infekcí a zánětem
Pití piva pomáhá zabránit bakteriálním infekcím. Chmel totiž tvoří hořké květy s výkonnými antimikrobiálními a antivirovými vlastnostmi a konzumace přiměřeného množství piva denně tak snižuje riziko onemocnění infekčními chorobami, včetně nachlazení a chřipky. Sloučeniny v chmelu také chrání před zánětem.
Dodává tělu základní živiny
Tmavé pivo obsahuje antioxidanty a vitamíny. Antioxidanty chrání před oxidačním stresem tím, že v těle odbourávají volné radikály. Odborníci se domnívají, oxidační stres může za stárnutí buněk a za nevyléčitelná onemocnění, jako je rakovina a diabetes. Tytéž živiny udržují svaly silné a poddajné. Vitamíny v pivu zase brání zhoršení stavu kostí a svalů.
Snižuje riziko srdečních chorob
Pivo je bohaté na rozpustnou vlákninu. Pití malého množství piva pravidelně snižuje hladinu špatného (LDL) cholesterolu v těle, což napomáhá udržet zdravé srdce a cévy.
Je skvělým iontovým nápojem
Pivo může být i skvělým nápojem po sportovním výkonu, protože dokáže tělo rychle zavodnit a vyrovnat hladinu iontů. Jelikož se jedná o čistě přírodní nápoj, je mnohem vhodnější než kterékoli běžně dostupné iontové nápoje. Aby však splňovalo kritéria dobrého iontového nápoje, mělo by být bez alkoholu.