Vědci z univerzit v Southamptonu a Edinburgu sestavili analýzu, které se zúčastnilo na dva miliony respondentů, a která se věnovala nejběžnější formě rakoviny jater, zvané hepatocelulární karcinom. Potvrdili tak výzkum Světové zdravotnické organizace z roku 2017, který shrnul více než tisíc studií a došel k závěru, že spojitost mezi konzumací kávy a omezeným výskytem rakoviny jater skutečně existuje.
__
__
Hepaocelulární karcinome je v současné době šestým nejčastěji diagnostikovaným druhem rakoviny na celém světě a zároveň
druhým nejsmrtelnějším typem zhoubného nádoru. Léčba probíhá úspěšně u pouhých 20-40 % pacientů. Při konzumaci jednoho šálku kávy denně přitom riziko onemocnět tímto typem rakoviny jater klesá o 20 procent.
Pokud si dáte kávy dvě, omezíte riziko vzniku rakoviny o 35 procent.
Podle mnoha studií lidé, kteří kávu pijí denně, žijí déle než ti, kteří kávu nemají rádi. Kofein údajně blokuje určité chemické látky v krvi, díky čemuž se zmenšuje riziko nádorového bujení, demence či vzniku depresí.
Káva vás dále chrání před:
- vznikem cukrovky (diabetu) typu 2
- parkinsonovou chorobou
- onemocněním srdce a cév
- eliminuje stres
- zrychluje metabolismus
Nejnovější výzkumy hrají do karet všem milovníkům černého moku. Káva, zejména ta ranní, podle nich výrazně prospívá našemu zdraví.