Dobrý podvečer, dnes je neděle 24.11.2024, svátek slaví Emílie, zítra Kateřina.

Vysoká hladina cholesterolu (hypercholesterolémie) a její léčba, vliv cholesterolu na zdraví člověka

vysoka-hladina-cholesterolu-hypercholesterolemie-a-jeji-lecba-vliv-cholesterolu-na-zdravi-cloveka

vysoka-hladina-cholesterolu-hypercholesterolemie-a-jeji-lecba-vliv-cholesterolu-na-zdravi-cloveka

Hladinu cholesterolu v krvi bychom si měli hlídat. Vysoký cholesterol totiž stejně jako třeba vysoký tlak nebolí, přesto může našemu organismu hodně uškodit. Vysokým cholesterolem sice trpí hlavně lidé s nadváhou, ale na pozoru by měli být i lidé štíhlí. Zvýšená hladina cholesterolu se totiž týká až sedmdesáti procent české populace.

____

____

Tipy jak snížit hladinu cholesterolu v krvi (krevním séru)

Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé naší buňky. Je důležitou stavební látkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Většinu cholesterolu si organismus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě. Cholesterol je pro náš organismus sice nepostradarelný, ale na druhou stranu ho nesmíme mít v krvi nadbytek. Vyšetření hladiny cholesterolu je pro pacienta zcela nenáročné - stačí jen jedno drobné píchnutí do prstu nebo běžný odběr krve a hned budete vědět, jak na tom jste. Pokud je hodnota celkového cholesterolu méně jak 5 mmol/l, můžete být relativně v klidu. Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Při zvýšené hladině už bychom měli být obezřetní a hlídat si, co jíme. Cholesterol je obsažen v potravinách ze živočišných zdrojů, a to v různém množství. Nejbohatším zdrojem je mozková tkáň a některé vnitřnosti, například játra. Pokud se ale při vyšetření dozvíte, že máte cholesterol vyšší než 6,5 mmol/l, patříte do rizikové skupiny, tedy mezi lidi, kterým hrozí větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. V takovém případě už byste měli být v péči lékaře.

 

vysoka-hladina-cholesterolu-hypercholesterolemie-a-jeji-lecba-vliv-cholesterolu-na-zdravi-cloveka-2
vysoka-hladina-cholesterolu-hypercholesterolemie-a-jeji-lecba-vliv-cholesterolu-na-zdravi-cloveka-2
Léčba vysokého cholesterolu? Více pohybu, změna jídelníčku

Lidé, kterým byla naměřena vysoká hladina cholesterolu, uslyší od odborníka nejprve patrně tyto dvě nejdůležitější rady: pravidelně se hýbejte a změňte jídelníček. Prvním krokem je vždy zhodnocení aktuálního stravovacího režimu a jeho úprava. Při dodržení změněných pravidel stravovacího režimu v kombinaci s přiměřenou pohybovou aktivitou - například pravidelnou chůzí, plaváním nebo jízdou na kole - lze očekávat snížení hladiny cholesterolu. Úprava stravovacího režimu se může výrazně odlišovat právě na základě rozboru dosavadního stravovacího režimu a konkrétních hodnot nejen celkového cholesterolu, ale i složek LDL a HDL -  tedy "zlého" a "hodného" cholesterolu. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) podporuje usazování nejen nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde se tvoří sklerocické platy, Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci. S vhodnou skladbou jídelníčku
vám může pomoci některý z nutričních rerapeurů, o případném podávání léků snižujících cholesterol však rozhoduje vždy lékař na podkladě zhodnocení celkového zdravotního stavu.

 

Ozdravte svůj jídelníček

Pokud jde o vhodný jídelníček, je dokázáno, že roli hraje hlavně vysoký podíl energie ve stravě a nadbytečné a nevhodné složení tuků ve stravě - tedy vyšší podíl nasycených mastných kyselin ze živočišných tuků než nenasycených mastných kyselin z rostlinných tuků. Přesvědčení, že je potřeba hlídat pouze příjem cholesterolu, je tedy pouze mýtus. Proto dnes již doporučení pracují s ozdravěním životního stylu, skladby a frekvence jídel a zastoupením jednotlivých složek stravy (tedy tuků, sacharidů a bílkovin) a jejich vhodně sestaveným poměrem. Spolupráce či konzultace s nutričním terapeutem je tady skutečně na místě - nejprve je totiž vždy třeba posoudit aktuální režim stravování a pak podle něj nastavit individuální ozdravění. Pochopitelně s ohledem na případná chronická onemocnění, podávané léky a podobně.

 

Cholesterol, srdce a cévy

Cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, která způsobují přes polovinu všech úmrtí u nás. I proto je nutné se o jeho hodnotu zajímat. U dospělých se vysoký cholesterol většinou nevyskytuje samostatně. Dalšími rizikovými faktory jsou kouření, neléčený vysoký krevní tlak, onemocnění srdce a cév v rodině, nedostatek pohybu nebo stresové situace. Kombinace těchto rizikových faktorů významně zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév, které může vést k infarktu či mozkové mrtvici. Největší problém je v tom, že se navenek nijak neprojevují, takže případný nezájem se nám může krutě vymstít.

 

Co přispívá k vysokému cholesterolu?

Příčin je více, nejčastější z nich ale je způsob stravování. Obvykle jde o takové stravování, které obsahuje více energie, než náš organismus potřebuje. Rozhodně nelze říci, že pokud nejím potraviny obsahující vysoké množství cholesterolu, nemohu mít zvýšenou jeho hladinu. Přejídání, a to jak potravinami tučnými, tak i nadbytečnou konzumací sacharidových potravin, může hladinu cholesterolu zvýšit. Nejhorší kombinací je nadbytek energie ve stravě a nedostatečná či žádná pohybová aktivita.

 

Genetika a cholesterol

Ano, geny mohou hrát roli, ale ve většině případů jde spíše o dědictví stravovacích a kuchařských návyků než příčiny genetické. V našem těle se cholesterol vytváří jako důležitá složka pro jeho správnou funkci - je například součástí buněčné stěny, hormonů nebo žluči. Přibližně dvě třetiny cholesterolu produkujeme sami, za třetinu je zodpovědné naše stravování, ale pouze v případě, že se nepřejídáme. Genetická porucha obvykle způsobuje problém s odbouráváním nevyužitého cholesterolu. Genetické příčiny vysoké hladiny cholesterolu se obvykle odhalí při standardních vyšetřeních už v dětském věku.

 

Jídelníček při zvýšené hodnotě cholesterolu?

Celozrnný chléb, tmavé pečivo, cereálie bez přídavku cukru, brambory vařené ve slupce, celozrnné bezvaječné těstoviny, čerstvá zelenina a ovoce, libové maso, drůbež, ryby, celá vejce, nízkotučné nebo polotučné mléko, sýry se sníženým obsahem tuku, rostlinné tuky, oleje, nápoje bez cukru, ovocné a zeleninové šťávy, nealkoholické pivo.

 

Zajímavosti

Vysokým cholesterolem a zvýšeným krevním tlakem trpí skoro každý pátý člověk. Lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi by měli dbát na správnou životosprávu - důležité je omezit příjem živočišných tuků a naopak zvýšit příjem vlákniny. Důležité je hodně pít, nepřejídat se a vyvarovat se přílišného požívání alkoholu i cigaret. Jedině tak minimalizujete riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, která jsou velkou hrozbou, a to nejen pro lidi trpící nadváhou.

Při dodržení pravidel stravovacího režimu na snížení cholesterolu v kombinaci s přiměřenou pohybovou aktivitou - například pravidelnou chůzí. plaváním nebo jízdou na kole - je snížení hladiny cholesterolu velice pravděpodobné.