Je pravda, že některé oleje je lepši neohřivat a nedá se na nich smažit? Nedávno jsem četla, že některé druhy olejů nejsou vhodné na smaženi. Je to pravda? A které konkrétně? Děkuji, Ivana
___
___
ODPOVĚĎ:
Ano, je to pravda. Oleje s vysokým obsahem vícenásobně nenasycených kyselin jsou sice velmi zdravé, ale na pánvi se rychle spálí. V důsledku toho mohou vznikat škodlivé látky. K těmto olejům patří např. za studena lisovaný (panenský) bodlákový, sezamový nebo ořechový olej. Proto tyto oleje používejte nejlépe jenom ve studené kuchyni, třeba do salátového dresinku, nebo když jídlo dusíte při nízké teplotě.
Na smažení používejte raději stolní oleje, které dobře snášejí vysoké teploty a tak snadno se nepřepalují. Jsou to zejména arašídový, sójový, slunečnicový, olivový a řepkový olej.