Dobré dopoledne, dnes je neděle 24.11.2024, svátek slaví Emílie, zítra Kateřina.

Pravidla stolování a slavnostní tabule - jak na to?

slavnostni_tabule.jpg Bez ohledu na to jestli se jedná o stolování slavnostní, oficiální, rodinné nebo domácí. Formální akce mají sice trochu přísnější kritéria, ale v podstatě slušně se chovat u stolu bychom měli umět bez ohledu na prostředí. Podmínkou slušného stolování je zcela jistě pěkně upravený stůl a naše alespoň základní znalosti o společenské etiketě.

 

___
___

Umět jenom držet správně nůž a vidličku při vybraných společenských setkání nestačí, abychom si byli jisti, že naše chování u stolu bude za každé situace „in“. Podmínkou každého správného stolování je prostírání a správně založený inventář .


PRAVIDLA STOLOVÁNÍ:

Ubrousek patří na klín

Ubrousků známe hned několik druhů. Pro slavnostní stolování bychom měli vybírat ubrousek o velikosti 40 x 40cm. Měl by být látkový nebo vyrobený ze speciální netkané textilie (airlaid). Ubrousek nás chrání před potřísněním oděvu. Neuvazujeme si ho kolem krku jako batolata, ale ihned po zasednutí si ho rozložíme na klín. Dále nám poslouží po skončení jídla k osušení rtů. Po jídle ubrousek decentně přehneme neušpiněnou stranou nahoru a položíme vedle talíře. Pokládat ho do talíře mezi zbytky je nevhodné.

 

Aperitiv na úvod

Většina slavnostních hostin začíná oficiálním stručným přípitkem . Vhodné je zvolit aperitiv, který nabudí chuť k jídlu. U slavnostně prostřeného stolu začínáme jíst všichni společně. U samotného jídla můžeme lehce konverzovat. Dávno už neplatí, že při jídle se nemluví. Při hostině nespěcháme a tak i mezi jídlem si najdeme okamžik, kdy si kromě jídla vychutnáme i přátelský dialog...Nečiníme tak ale s plnými ústy.

 

Co s vidličkami a příbory?

Pokud už zasedneme k prostřenému stolu, mělo by nám být už podle založení příborů jasné jak složité menu Vás čeká. Správně založená slavnostní tabule by nám už při samotném prvním obhlédnutí měla napovědět, který příbor vzít první do rukou. Stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo. Příbor, který je nejdál od talíře používáme jako první.

Pokud nás čeká oběd o čtyřech chodech složený z polévky, předkrmu, hlavního jídla a dezert, bude z pravé strany (z pohledu hosta) nejdále od talíře polévková lžíce. Tu použijeme při konzumaci. Po odnesení dojedené polévky, nám zbudou u talíře dva příbory zprava dva nože a zleva dvě vidličky. Opět zvolíme nůž i vidličku více vzdálenou od talíře. Obvykle je příbor na předkrm menší. Na hlavní pokrm nám zůstane těsně u talíře poslední nůž a vidlička Dezertní vidlička nebo lžička se zakládá nad samotný okraj talíře a ve chvíli, kdy přijde její čas, Vám ji číšník sám naservíruje k donesenému dezertu. Žádný z příborů nikdy neodkládáme na ubrus. Nikdy příbor nesměrujeme hroty vzhůru, ani proti spolustolovníkovi. Pokud potřebujeme při jídle jen vidličku, nože neodkládáme, ale stále ho držíme. To, že nůž nepatří do úst je zřejmě od dětských let všem jasné. Stejně jako, že při stolování nevydáváme žádné nemilé zvuky, nemlaskáme, neskřípeme nožem po talíři atp. Pokud dojíme nůž s vidličkou dáme na talíř těsně k sobě. Překřížením naopak zdůrazníme, že se chceme po chvíli k jídlu opět vrátit.

 

ZÁLUDNÁ KONZUMACE DELIKATES

Při servírování specialit se můžeme setkat s odlišnými typy příborů, než na jaké jsme zvyklí nebo s pokrmy, jejichž konzumace předpokládá určitou znalost nebo zručnost.

Ryby

Pro pokrmy z ryb nebo na vybrané mořské speciality existují také speciální příbory. Rybí nůž se liší hranou zalomenou do mírné špičky. Ryby se nekrájí, ale opatrně se nožem rybí maso odděluje.

Hlemýždi

Na hlemýždě používáme kleště a vidličku. V kleštích držíme ulitu a vidličkou vytáhneme vnitřek.

Chřest

Na chřest existují opět kleště, kterými bereme jednotlivé kousky a vidličkou je konzumujeme. Někdy se vidličky na chřest nenabízejí a tomto případě chřest napíchneme na vidličku a nad talířem ujídáme od hlavičky až k dřevnaté dužině. Odpad odkládáme na zvláštní talíř.

Ústřice

Ústřice se podávají na misce s ledem většinou již rozevřené specielním nožem. Ústřice se berou do ruky, zakapou se citrónem nebo i jinak dochutí a opět s pomocí vidličky vybíráme vnitřek.

Langusty a humři

Langusty a humry konzumujeme opět vidličkou. Podmínkou je, aby byli podélně rozkrojené. Maso pak speciální nebo normální vidličkou vybíráme. Pomáháme si přidržením rukou nebo další vidličkou. Raky jíme rukama nebo opět používáme speciální příbor.

Raci

Raka napíchneme vidličkou mezi trupem a ocasem a prořízneme krunýř odshora dolů. Maso pak vybíráme vidličkou a nožem.

Při konzumaci pokrmů, kdy si pomáháme rukama je nezbytné, aby obsluha servírovala i nádobky s vodou a citronem k oplachování prstů.

Asijské pokrmy

Pokud chceme použít v asijské kuchyni hůlky, držíme je podobně jako tužku a pokrm s nimi nabíráme. Spojené slouží k nabírání podobně jako lžíce. Další způsob je ten, kdy dolní hůlka je pevná a horní pohyblivá a pokrm nabíráme do "kleští". Práce s hůlkami vyžaduje trochu rutiny a zručnosti.

Špagety

Příbor na špagety asi nikomu z nás potíže dělat nebude. Patří k němu lžíce a vidlička. Vidličku držíme oproti klasickému příboru v pravé ruce. Nahrneme špagety na lžíci, kde je opatrně natáčíme na vidličku a vkládáme do úst.

Fondue

Původem švýcarské národní jídlo je spíše společenskou záležitostí v kruhu přátel nebo rodinném. Hodí se pro menší společnost. Jídlo se připravuje ve varné keramické nádobě nad lihovým kahanem. Hosté mají každý své napichovátko a jídlo si připravují sami. Existuje mnoho možností. Buďto se kousky masa ohřívají v horkém oleji a máčí do připravených omáček. Nebo se rozpuštěné sýrové omáčky namáčí kousky chleba nebo pečiva. Existují sladké variace.

 

Jak si poradit při vlastní obsluze z nabídkových mís?

Při slavnostním stolování se můžeme setkat s možností, kdy si jídlo sami nabíráme u stolu ze společných mís. K tomu slouží přiložené kleštičky, naběračky atp.

Při oficiálních akcí by se měl pokrm nabírat pomocí vidličky a lžíce. Správně by se v levé ruce měl držet talíř a v pravé ruce vidlička se lžicí. Vidlička je vložená do lžíce a ovládáme oba nástroje prsty tak, aby sloužily jako kleště. Tzn. ukazovák s palcem ovládají vidličku, prostředník odklání lžíci a do těchto improvizovaných kleští uchopíme pokrm, který si dáme na talíř. Nezoufejte pokud Vám tento doporučený postup připadá přliš náročný. Klidně si talíř odložte a naberte si pokrm tak, že do levé ruky uchopíte lžíci, kterou podložíte nabíraný pokrm a pomůžete si přitom vidličkou v levé ruce. Omáčky si nabíráme naběračkami a dáváme pozor, abychom neukápli na čistý ubrus.

 

Jak nás obslouží personál?

Pokud budete hosty na slavnostní hostině počítejte s určitými pravidly ze strany personálu. Pokud Vám personál bude chtít nabídnou pokrm z nabídkových a předkládacích mís, přistoupí k Vám zleva. Zleva Vám obsluha přinese i salát. Pokrmy, které jsou pro Vás servírovány přímo na talíři jsou podávány zprava. Ze stejné strany Vám bude naléván nápoj do založených skleniček. Zprava odnáší personál použité nádobí a naopak zleva Vám klade nové pro eventuelně další chod.

Při odklízení nádobí personálu nepomáháme, stačí se lehce naklonit doleva, aby obsluha měla více prostoru. Stejně si počínáme i při servírování jídel.


SLAVNOSTNÍ TABULE:

Dnes se již striktně nedodržují všechna pravidla a při přípravě slavnostního stolování můžeme využít i svou fantazii. Nikdy bychom, ale neměli zapomínat, aby přílišná zdobnost neomezovala hosty při samotném stolování. Slavností tabule by měla vycházet z povahy celé akce. Bereme v úvahu prostředí, kde se bude konat, počet hostů, styl akce, její formálnost a vážnost.

 

Host potřebuje prostor

Téměř každý z nás je někdy postaven před situaci, kdy pozve hosty k slavnostně prostřenému stolu. Pokud připravujeme slavnostní tabuli, uvažujme nejprve logicky. Je kolem stolu dostatek místa pro servírování, vejdou se k němu všichni pozvaní apod. Chceme-li hostům zajistit dostatek pohodlí, měli bychom počítat až s 60cm místa na jednoho hosta. Klasické obdélníkové nebo čtvercové stoly skládáme za sebou do útvarů ve tvaru písmen nebo geometrických tvarů (T,U, I L, čtverec)

 

Podmínkou vybraného prostírání je stolování

Většinou se neobejdeme bez samotného ubrusu (napronu) a nikdy nesmí chybět samotné ubrousky. Běžně se využívá i tzv. vícevrstvé prostírání. Základem je podkladový ubrus (často se podkládá i měkčí podložkou, která zabraňuje posunu ubrusu po stole). Jako vrchní vrstva se využívá ubrus, který často barevně koresponduje i s výzdobou. Vrchní designové ubrusy z netkané textilie, které doporučujeme a prodáváme v našem partyshopu, jsou designově kvalitní produkt od italského výrobce.

 

Využíváme moderní metody a materiály

Pro slavnostní stolování vybíráme efektní textilie nebo kvalitní moderní alternace.

Netkaná textilie je materiál vyrobený z textilního vlákna jinou technologií než tkaním. Používá se místo klasické tkaniny nebo papíru. Proti papíru netkaná textilie déle vydrží a je voděodolná, proti textilu má nízké pořizovací náklady. Je určena k jednorázovému použití, ale dá se i několikrát šetrně vyprat a použít znovu. Protože nesaje vodu, je velmi oblíbená u floristů jako doplněk květinových vazeb nebo velkoplošných dekorací. K dodání je v různých druzích, barvách a šířích. Základní barvy jsou bílá, růžová, oranžová, lososová, bordó, červená, zelená, champagne i s decentním dekorem růží. Přes svou jemnou a lehkou strukturu jsou pevné a voděodolné, dají se dobře řasit a tvarovat. Základní ubrusy s matnou a neprůhlednou strukturou se dají kombinovat s ubrusy s jemným pavučinovým vláknem. Efektní jsou zejména středové naprony (vrchní čtvercové ubrusy) nebo šerpy s romantickým dekorem růží (pás ubrusu vedený středem stolu). Dají se však využít jako lehké dekorativní přehozy po celé délce stolu.

Často se využívají pro slavnostní dekorování svatebních tabulí a tabulí pro významné společenské příležitosti. V našem obchodě je koupíte dle Vašich požadavků, jako metráž s vhodnými dekorativními doplňky v jednotném stylu a barevnosti nebo jako hotové dekorativní sady pro Váš sváteční stůl. Rádi Vám poradíme i s dekorativními možnostmi a jejich aplikací. Pro větší slavnostní akce můžete za výhodných podmínek, využít i našich aranžérských služeb.

V nabídce jsou ze stejného materiálu i šerpy ke zdobení židlí, které jsou zajímavým doplňkem slavnostní výzdoby a stolování

 

Při vytváření slavnostní tabule dodržujme praktické zásady a jednotný styl

Při přípravě slavnostní tabule se držíme zásady, že ubrus přesahuje po stranách 25 až 30cm přes desku stolu a neměl by se dotýkat plochy židlí. Ubrusy skládáme přes seřazené stoly, směrem ke dveřím, odkud budou vcházet hosté. Tzn. poslední pokládáme ubrus nejblíže vchodu. Pokud používáme netkanou textilii jako metráž, lze si přesně změřit jakou délku budeme potřebovat a koupit ubrus v celku.

Při samotné dekoraci pečlivě dbáme, abychom zachovali jednotný styl a použitá barevná škále ve výzdobě by měla rozhodně barevně ladit. Nezbytné doplňky pro slavnostní stolování jsou kromě neopomenutelných ubrousků i dekorace jako svíčky, které dotváří příjemnou atmosféru. Dekorace při oslavách mohou být netypické, efektní, ale decentně a trefně zvolené pro daný druh akce či oslavy. Rozlišujeme slavnostní tabule při obchodním jednání, tradiční sváteční tabule, svatební, narozeninové i tematické. Každá z nich má svá zvláštní specifika, která musíme respektovat. V zásadě platí, že můžeme zapojit fantazii, být kreativní, ale vkusní. Výzdoba by neměla nijak omezovat hosta při běžných úkonech stolování, neměla by překážet ani omezovat v konverzaci s protějšími hosty.

 

Květiny jsou důležitou součástí dekorace

Velmi efektní jsou ne jakékoliv slavnostní tabuli květiny. Většinou se z živých květin vytváří tzv. partery. Do floristického materiálu, který saje vodu (florex) se esteticky zapichují živé květy, tak aby vytvořili zajímavé květinové aranžmá - viz dekorace z živých květin. Květinové dekorace na slavnostní tabuli by neměli být příliš vysoké, tak abychom viděli svého partnera v protější linii.

 

Nešetřeme na ubrusích

Ubrousky pro stolování používáme papírové (tissue, airland- napodobenina plátna z papíru) nebo látkové. Pro formu slavnostní tabule zvolíme rozměr 40x 40. Vhodným ubrouskem pro každého hosta je ubrousek látkový nebo z netkané textilie. Jejich pořizovací náklady jsou vyšší než běžné papírové (cca 10,- Kč/1ks), ale jsou mnohem slavnostnější, dají se lépe tvarovat a působí mnohem efektněji. Je mnoho možností, jak ubrousek naaranžovat na slavnostní tabuli. Obecně však platí, že se spíše vyhýbáme složitému skládání ubrousků a volíme jednoduché skládací techniky do špiček, kornoutků, vějířů - viz skládání ubrousků

 

RESPEKTUJEME PRAVIDLA DANÁ SPRÁVNÝM STOLOVÁNÍM

Samotné tradiční prostírání pro hosta se skládá z talířů, příborů, sklenic a odborný pojem pro toto seskupení je – „couvert“ (kuvér).

Pro samotné prostírání platí určitá pravidla, která mají své logické zákonitosti. Pokud začneme u samotných talířů, držíme se pravidla větší talíř používáme na hlavní jídlo, menší se hodí na saláty, dezerty, pečivo nebo na odkládání.

Příbory používáme velké na hlavní pokrm (lžíce, vidlička, nůž). Na předkrmy používáme střední příbor. Pokud servírujeme hostům salát, přineseme spolu s ním i vidličku na saláty.

Obecně platí k velkému talíři používáme velký příbor, k malému talíři menší příbor…

Při zakládání příborů postupujeme od samotného talíře směrem ven. Pokud budeme v roli hostů, budeme vědět, že na první chod používáme příbor nejvzdálenější od talíře. Tzn. menší příbor na předkrm je nejdál od talíře, protože se předpokládá, že ho použijeme jako první. Hned za ním je po pravé straně založena lžíce na polévku a nakonec nám zbyde příbor na hlavní jídlo. V případě, že v nabídce bude ryba, zakládáme i specielní rybí příbor. Rybí maso se nekrájí, ale přitlačením hrotu nože odděluje pomalu od kostí. S odlišným příborem se můžeme setkat i při konzumaci raků - viz speciality na jídelním stole a jak si s nimi poradit.

Nad talíř dáváme dezertní příbor (menší lžička nahoře pod ní vidlička).

Asi netřeba připomínat, že příbory by měly být vyleštěné, a proto je při aranžování na slavnostní tabuli držíme v ubrousku, abychom zamezli otiskům prstů…

Vpravo nahoře od talíře rozestavíme sklenice a to buď do trojúhelníku (tzv.košíček) nebo šikmo za sebou. Mělo by platit, že neprostíráme více než čtyři sklenice, z nichž každá je určená na jiný druh pití.


NEFORMÁLNÍ PROSTŘENÍ:

Ne všechny typy oslav nás nutí striktně respektovat zásady stolování . Večírky s přáteli, party, mejdany, dětské oslavy a zkrátka všechny ty bezvadné okamžiky, kdy nemusíme příliš hledět na přísná společenská pravidla. Zde se víc opravdu cení Vaše fantazie, kreativita, smysl pro humor než vybrané chování načerpané ze společenských příruček.

 

Občerstvení s fantazií

Jediné co musíme mít na mysli, aby i Vaši hosté dokázali respektovat Váš vkus a Vaše nápady. I tady se stolování odvíjí od způsobu občerstvení. Běžná je nabídka různých pochoutek „do ruky“ , které umístíme na stůl nebo stolky pro hosty. Můžeme vymyslet i neobvyklé formy servírování. Např. dlouhé špejle s napíchanými slanýmu nebo sladkými delikatesami, košíčky z vydlabaných půlek pomerančů plněné kouskami ovoce, lodičky z paprik s pomazánkou a plachtami vytvořené z opečených toustů atp. I neformální občerstvení by mělo mít dostatek ubrousků, napichovátek, talířků, skleniček, mističek, které zkultivují servis našim hostům. Na neformální akce se hodí i fondue, speciální nádoba pro společné stolování, kdy si každý předpřivané lahůdky ohřeje nebo dochutí každý z hostů sám.

 

S kamarády klidně i na parketách

Pokud se tedy se svými přáteli rozhodnete slavit v pyžamu, sedět na barevných polštářích a občerstvení servírovat z velkých barevný podnosů, můžete si prostřít třeba na zemi. Svítit můžete barevnými žárovkami, lampiony, svíčkami, loučemi… Jediné pravidlo, kterého se držíme, je bezpečnost, pohodlí a dobrá nálada našich hostů. Louče patří raději na zahradu a svíčka k romantickému mejdánku plného nostalgického rozjímání bez velkého bujarého veselí. Zahrávat si s ohněm se ani tady nevyplácí.

Jinak jsou zde hranice ve Vašem originálním přístupu značně posunuté a opravdu záleží na složení a toleranci Vašich hostů. Předpokládáme, že při těchto oslavách stejně nebudete nikdo řešit, jestli používáme správnou vidličku na dezert.

Neformálně však neznamená ztratit veškerou úctu k našim hostům. Naše kreativita nesmí být pro hosty obtěžující a nepohodlná. Takže hosty ani v těchto situacích nenutíme jíst jídlo z jedné mísy rukama a otírat si ruce do kalhot místo do ubrousků. Kreativně sice znamené jinak, ale vždy se zdravým úsudkem a rozumem.

 

Slavnostně prostřeno pro naše nejmenší

Pokud jsem mluvili o bezpečnosti, tak právě dětská oslava má tohle pravidlo na prvním místě. Pokus se všechno dá nějak obejít, tak tohle za žádných okolností ne. Při slavnostním stolováním pro děti, bychom měli upustit od svíček, skleněného nádobí, nevhodného občerstvení.

Dětská party snese pestré barvy, balónky ,omyvatelné ubrusy i nádobí pro jedno použití. Velice populární mezi dětmi samotnými jsou slavnostní tabule tematicky zaměřené. Děti si jistě víc užijí nad talíři s pirátským motivem nebo oblíbenou pohádkovou postavičkou než nad porcelánem po babičce.

Nejenže taková tematická party dobře vypadá, víc zaujme a potěší, ale odpadají starosti s mytím použitého nádobí a starost o následné škody . Finančně ani časově nás tato příprava příliš nezatíží a její efekt je opravdu veliký. Všechny dekorace jsou ve stejném stylu, všechno ladí a každý set pomůže navodit přesně takovou atmosféru jakou si Vaše dítě vysní. I v naší internetové nabídce najdete tyto tematické dětské party sady.

 

Piknik a garden party - tam kde nemusí nutně cinkat porcelán.

Nejsou to ovšem jen dětské party, kde se striktně netrvá na stolování nad porcelánovými talíři. Zahradní garden party s přáteli, piknik v přírodě, grilování, rodinné oslavy pod širým nebem, ne příliš formální akce pro větší počet hostů… I tady si hostitel může vypomoct s tzv. jednorázovými party sety, které ladí s povahou akce. Na trhu se dají objevit i velice vkusné zajímavé jednorázové prostírání včetně dekorací, které barevně i tematicky dotvoří duch celé akce. Sportovní odpoledne , kde se na fotbalovém hřišti utkají rodinné či místní fotbalové klany a následnou oslavou, kde využijeme fotbalovou party sadu a dekorace s fotbalovými motivy se svou atmosférou určitě zapíše do paměti zúčastněných. Na podobných akcích nečekáme hosty v obleku a podávání občerstvení může být více neformální, ale o to víc zajímavější a kreativní . Nelze opomenout i výhodu po stránce zcela praktické.


TIPY SLAVNOSTNÍCH TABULÍ:

Výzdoba některých druhů slavnostních tabulí vyžaduje respektování určitých vžitých zásad a pravidel. Jsou dána tradicí i povahou akce.Při dekoraci se zaměřujeme na jiné symboly a preferujeme vhodnou barevnost i styl. Některé prvky má však slavnostní stolování společné.

 

Společné znaky slavnostního stolování

Obecně sváteční stolování vyžaduje nejen teoretické znalosti o stolové etiketě. Slovo sváteční už samo o sobě definuje jakým způsobem má být stůl připraven ke stolování. Sváteční znamená slavnostní a co je takto určeno je beze sporu myšleno jako krásné. Připravit stylovou a zároveň krásnou dekoraci slavnostního stolu vyžaduje dekoratérskou zkušenost , nápady a zajímavé rekvizity..

Přestože někdo stále ještě upřednostňuje u slavnostního stolování bílou klasiku, není prohřeškem použít textilie v pastelových barvách, tlumených nebo v sytých, tón v tónu. Tzn. ubrousek by měl vždy dokonale ladit s ubrusem, zvoleným porcelánem i květinovou výzdobou. Barevný soulad je vždy podmínkou. Barevnost při slavnostním stolováním určuje styl zvolené slavnostní tabule. Ta je dána typem společenské akce . Samotná výzdoba slavnostní tabule má rovněž vystihnout danou příležitost hostiny, zkrášlit prostředí , navodit atmosféru a udělat dojem.

Pravidla stolových dekorací jsou daná. Výzdoba má být originální, vkusná, vzdušná ne příliš přemrštěná. Květiny ke slavnostní a formální tabuli rozhodně patří a měli by zaujmout na první pohled. To však neznamená, že pro svou „úchvatnost“ jakkoliv omezí hosty při stolování. Centrum výzdoby by se u slavnostních tabulí mělo soustředit směrem k čelu stolu, tzn. k čestným místům z pozice rozmístění hostů. Při dlouhých tabulích můžou být menší dekorace a květiny rozmístěny v pravidelných vzdálenostech po celé délce stolu.. Vhodné jsou tzv. květinové partery nebo mísy. Šířka středové výzdoby by neměla být větší než jedna třetina šíře slavnostní tabule. Výška dekorace nesmí zamezovat stolujícím pohled z očí do očí.. Dekorační předměty by měly charakterizovat danou akci, měli by být módní a stylové.Výzdoba některých druhů slavnostních tabulí vyžaduje respektování určitých vžitých zásad a pravidel.

 

Svatební slavnostní tabule

Její styl je dán mimořádností důležitého rozhodnutí páru. Výzdoba by tudíž měla být romantická , vznosná a vzdušná. Při dekoraci se mohou decentně použít

prvky symbolizující život ve dvojici. Současný trend vyžaduje aby barevnost tabule byla součástí celkového barevného vyznění svatebního obřadu. Dávno už neplatí, že svatba preferuje čistě bílou. Ta sice zůstává základem, ale objevují se i další barevné akcenty, které se zohledňují v každém detailu celé koncepce svatby.

Při svatbě nelze opomenout květinovou výzdobu. Květiny se volí většinou podle svatební květiny nevěsty . Na svatební stolovou tabuli nepatří svatební dort, ani nevěstina kytice. Ty mají své místo u příručního zvláštního stolku.

 

Promoční tabule

Výzdoba k promoci v oficiálním prostředí by měla být důstojnější verzí slavnostního stolování. Doporučuje se květinová výzdoba ze sytých barev a zeleň.

V domácích podmínkách můžeme volit kreativní alternace, prvky se symboly moudrosti, vše záleží jak moc formálně akci chceme pojmout. Pokud chceme oslavit ukončení studia našeho studenta za přítomnosti rodiny více neformálně, stejně tak volíme druh výzdoby. Např. forma zahradní hostiny unese i balónkovou výzdobu interiéru se studentskými motivy, dort ve tvaru knihy, sovy atp.

 

Slavnostní tabule k oslavě narození dítěte

Při oslavách, které nějak souvisí s narozením dítěte preferujeme jemné barvy symbolizující pohlaví dítěte . Obvykle světle růžová v případě děvčete, bledě modrá v případě chlapce. Květinová výzdoba je jemná v pastelových barvách. Závisle na formálnosti stolování a prostředí můžeme využít fantazii a zakomponovat do výzdoby prvky s baby tematikou.

 

Štědrovečerní slavnostní tabule

Výzdoba štědrovečerních tabulí přináší mnoho zajímavých alternací a módních barevných ladění. Přestože symbolem Vánoc byla od nepamětí červená a tmavě zelená, z pohledu dekoratéra, to může být úplně jinak. Ke štědrovečerními stolu však bez ohledu na pojetí a barevnost, patří nostalgické světlo svíček, vůně jehličí, vánoční dekorace a ozdoby a další symboly štědrosti a štěstí.

 

Silvestrovská slavnostní tabule

Co by při ostatních formách slavnostní tabule vyznělo lacině a přemrštěně může patřit na slavnostní silvestrovskou tabuli. Ta by měla mít karnevalový charakter , může se blyštit i třpytit, vzbuzovat veselí. Při výběru dekoračních prvků, vybíráme symboly provokující štěstí, symboly času atp.

 

Velikonoční slavnostní tabule

Jaro se vítá jarními motivy , svěží zelení a pestrobarevnou výzdobou. Využíváme typické symboly Velikonoc, barevná vajíčka, stužky, aranžmá s jarních květin.

 

Tematické slavnostní tabule

Už samotný název znamená, že výzdoba je daná specifikou a zaměřením akce. Např. historicky laděná tabule ponese prvky daného období, lovecký bál bude v odstínech lesní zeleně s mysliveckými motivy atp.

 

Diplomatická slavnostní tabule

Patří k těm opravdu formálním akcím . Výzdoba by měla být květinová, jednoduchá a elegantní, ne příliš výrazná. Respektuje protokolární pravidla. Využívají se např. stolní vlaječky.

Součástí každé slavnostní tabule mohou být vhodně upravené ubrousky, menu a jmenovky v případě zasedacího pořádku. Obvyklé je kromě dekorace stolové zaměřit se i na dekoraci interiéru, která vychází rovněž z charakteru akce a ladí s upravenou slavnostní tabulí.