Je čas chřipek a nepříjemného nachlazení, bolestí v krku i kloubů. Ne vždy je třeba sypat do sebe prášky. Stále znovu se totiž potvrzuje, že pro naše zdraví je velmi důležité zejména to, co jíme. A tak i správně zvolený jídelníček může pomoci při prvních příznacích nemoci a také jí účinně předcházet.
___
___
Cibule
Nejlepším lékem proti nachlazení a kašli je cibule.
Cibulový sirup
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.
Cibulový čaj
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vylouhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.
Křen
Křen má úžasně posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin a působí antibioticky. Dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce. V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení nebo strouhání, projevuje se typickým slzením stejně jako u cibule.
Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám spouští rýma, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
Jablečný křen
Potřebujeme 3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťávu z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme jako ozdravnou přílohu k vařenému masu.
Křenová šlehačka
Potřebujeme 250 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu. Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se se šunkou jako šunkové roiky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.
Citrony
Citrónové kloktadlo
Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu a kloktáme ji. Nakonec polkneme. Opakujeme 2 až 3x denně.
Teplá citronáda
Šťávu ze 2 citronů smícháme ve vysoké sklenici se 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.
Citrónové rozinky
Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní „zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.
Česnek
Nejuniverzálnějším lékem se zdá být česnek, který dokáže jako přírodní účinné antibiotikum snadno zatočit s kdejakou chorobou. Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat co nejčastěji. Ať už jako speciální česnekovou pochoutku, nebo přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka.
Super zdravá česnečka
Potřebujeme 200g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule, svazek petrželky, toustový chléb, máslo.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené tousty.
Med
Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže dodávátělu dostatek důležitých látek a energie, ale navíc na rozdíl od rafinovaného cukru nezatěžuje náš organismus.
Řepový med
Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci směsi 5x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.
Když se cítíte slabí
Při jakémkoli oslabení organismu jsou nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.
Mrkvový tvaroh
Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme podle chuti osladit nebo trochu osolit.
Mrkvové hranolky
2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu a 1 lžičkou olivového oleje. Jíme místo čipsů nebo slaných buráků.
Sádlový obklad
Při bolestech v krku si připravíme zábal. Na pruh plátěnka namažeme vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme tenkou vrstvu muškátového oříšku. Přikryjeme dalším pláténkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.
Medvědí mléko
Teď jeden tip pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.
Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.
Zázvorový čaj
10 g strouhaného zázvoru vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje přidáme šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče, osladíme a pijeme horké.