Tyhle ořechy pocházejí z Austrálie, kde se nazývaly gyndl. Zbytku světa jsou od poloviny 19. století známy pod jménem, které získaly po skotském chemikovi Johnu Macadamovi. Dnes se tito nováčci na světové ořechové scéně pěstují i v jiných koutech světa, hlavně na Havaji a v jižní Africe. Objemy produkce však zůstávají malé, a ořechy jsou proto vzácné a drahé.
___
___
Makadamový ořech má velmi vysoký obsah tuku, až 75 %, díky tomu jsou oříšky krásně krémové a představují opravdovou pochoutku. S pejsky se o ně ale nedělte, jsou pro ně toxické.
- Namáčení makadamových ořechů: 4 hodiny, někdo doporučuje je nenamáčet, nám namočené chutnají.
- Mléko z makadamových ořechů: domácí makadamové mléko má krémovou barvu a příjemnou smetanovou chuť, vůně je naopak méně výrazná. Chutný je s agávovým sirupem.
- Máslo z makadamových ořechů: jemné a výborné, otestováno na mlsných potomcích.
- Olej z makadamových ořechů: cení se hlavně v kosmetice, je vyživující a používá se na ošetření pokožky obličeje i těla.