___
Vodítkem je třeba označení Český výrobek, jež Česká potravinářská komora uděluje kvalitním tuzemským produktům.
- Na první pohled by chlazené kuřecí maso mělo mít zdravou, narůžovělou barvu, u celých kuřat pak nevadí ani nažloutlá barva.
- Je-Ii jakkoli porušen obal, maso nemá konzistentní barvu, má vodnatou strukturu, potrhanou a vysušenou kůži, či dokonce zapáchá, nekupujte je!
- Maso k okamžité spotřebě kupujte spíše chlazené. U mražených výrobků, určených k pozdější spotřebě, si všímejte, zda není balení výrazně deformované, což může být znakem opakovaného zmrazování či špatného způsobu skladování. U všech produktů vždy sledujte datum spotřeby.
Použití jednotlivých částí kuřete v kuchyni
Kuřecí maso nachází v gastronomii takřka univerzální uplatnění. Můžete je vařit, dusit, péct, grilovat, smažit, možností úprav' nespočet. Každá část kuřete je však vhodná pro jinou úpravu. Jakou?- STEHNA:
šťavnatá část kuřete vhodná především k pečení a grilování. Stehenní řízky se upravují jako drůbeží podoba steaků. Vykostěné spolu s prsní částí se dají použít k přípravě domácí masové rolády.
-
PRSA:
nejdietnější a také nejrychleji upravitelná část kuřete, která se hodí k dušení, grilování, přípravě řezanky nebo jako klasický obalovaný řízek. Je třeba dávat pozor, aby se příliš nevysušila.
-
KŘIDÝLKA A PALIČKY:
jejich jemné maso je vhodné ke grilování, pečení či fritování (ideálně předem marinované či obalené v těstíčku).
-
DROBY (kuřecí vnitřnosti) a zbylé části:
najdou použití při přípravě vývarů a polévek.
-
CELÉ KUŘE:
chcete-Ii péct kuře v celku, je vhodné je svázat, aby si zachovalo svůj tvar a nevysušilo se. Křupavé kůrky docílíte zatřením mleté papriky a olivového oleje do kůže, případně použijte na potření med.
Rady k výběru kuřete
-
Chlazené maso vydrží v chladničce dva až tři dny, skladujte je při maximální teplotě do 4°C.
-
Kuřecí maso vždy pečlivě tepelně upravte.
-
Na rozdíl od hovězích steaků musí být kuřecí maso pořádně propečené.
-
Kvalitně krmené kuře poznáte podle výšky jeho prsou, platí čím vyšší, tím lepší.
-
Žluté zabarvení kuřete je známkou kvalitního a dobře krmeného chovu (vyzrálosti masa), u nás takové na trh dodává například společnost Vodňanská drůbež pod názvem Zlaté kuře.