Příjemnou noc, dnes je neděle 17.11.2024, svátek slaví Mahulena, zítra Romana.

Potraviny bohaté na vitamín A

ktere-potraviny-obsahuji-jsou-bohate-na-vitamin-A
ktere-potraviny-obsahuji-jsou-bohate-na-vitamin-A
Vitamin A (retinol) je podle svého působeni nejdéle známým vitaminem vůbec. Patři mezi čtyři vitamíny rozpustné v tuku (ostatní jsou D, E, K), a proto ho najdeme právě v potravinách tuk obsahujících a to pouze v žívočíšných zdrojích - máslo, mléko (ne odstředěné], smetana, sýry, jogurty (více v tučných), vejce (resp. vaječný žloutek), játra všech živočichů, rybí tuk a ryby.
___
___



Provítamínem vítamínu A je beta-karoten (organismus si z beta karotenu umí vytvořit vitamín A); patři do skupiny zvané karotenoidy. Vyskytuje se jak v rostlinných, tak i v žívočišných zdrojích. Nejvyšší obsah je v karotce, rajčatech, zelené listové zelenině, špenátu a též v některém ovoci (meruňky, žlutomasé broskve, pomeranče), ale také ve vaječném žloutku a játrech. Část beta-karotenu se v organismu přemění na vítamín A, množství přeměny závisí na obsahu vitaminu A v tkáních, a zbytek se bez přeměny ukládá v různých orgánech.

Pro dobré využití beta-karotenu v organismu je nutné konzumovat stravu s tukem (vitamín se v tuku rozpouští a tělo jej tak dokáže přijmout!), napřiklad ve formě salátu s olejem či alespoň přikusovat napřiklad k mrkvi chléb s máslem.

Vitamín A a zdraví

Vítamín A je nezbytný pro dobré vidění, pro podporu imunitního systému, odpovídající vzrůst, reprodukci a diferenciaci buněk různých tkání. K tomu, aby v oku dobře fungoval, je zapotřebí zinek. Vitamin A je důležitý pro zdravou pokožku, podporuje její obnovu a spolu s ncéčkem" stimuluje tvorbu kolagenu a tak pomáhá udržovat pleť jemnou a pružnou; ovlivňuje a zpomaluje její stárnutí.

Má také dobrý vliv na vlasy, neboť je-li ho v organismu nedostatek, pak jsou vlasy lámavé a mohou se ve větší míře vyskytovat lupy. Beta-karoten, vitamíny E a C mají antioxidačni vlastnosti. Jejich hlavní aktivitou v organismu je chránit ho před volnými radikály a veškerými oxídačnímí produkty. Je vhodné užívat pohromadě celou tuto skupinu, neboť si vzájemně ve své účinnosti pomáhají. Antíoxídační působeni těchto substancí se projevuje i v potravinách.

Beta-karoten dále stimuluje imunitní systém a chrání kůži před intenzivním slunečním zářením, Vitamin A i beta-karoten jsou citlivé na oxidaci kyslíkem, na působení zvýšené teploty, světla a také na kyselé prostředí. V prostředí, kde jsou přitomny přirozené antioxidanty, je proti destrukci dosti odolný; ztráty se pohybují mezi 10 až 40 procenty.

 

Projevy nedostatku vitamínu A

Ve vyspělých zemích nejsou zjišťovány deficity vitamínu A. Pokud k tomu dojde, projeví se to nejdřive na pokožce, která je suchá, olupuje se a může se vytvářet akné, dále jsou suché vlasy, lámající se nehty.

Oko si jen pomalu zvyká na šero a při vyššim nedostatku vítamínu přestává za šera vidět úplně a může dojít až k úplnému oslepnutí - onemocněni zvané šeroslepost. Udětí se zastavuje růst a je zpomaleno hojeni ran.

 

Předávkování vitamínem A, vliv na těhotenství a kojení

Nadměrný příjem vitamínu A může vést k poškození kůže a sliznic. U těhotných při nadměrném příjmu existuje riziko pro vyvíjející se plod, který by se mohl velice poškodit. V tomto období je lépe se vyhnout i konzumaci jater. V období kojení se naopak doporučuje obsah vitamínu A zvýšit, aby příjem byl dostačující pro matku i kojence.

Nadměrné dávky beta-karotenu mohou ohrožovat kuřáky zesílením rakovinotvorného účinku kouření; u nekuřáků není riziko žádné.

 

Potraviny bohaté na vitamín A a beta karoten

  • máslo,
  • mléko (ne odstředěné],
  • smetana,
  • sýry,
  • jogurty (více v tučných),
  • vejce (resp. vaječný žloutek),
  • játra všech živočichů,
  • rybí tuk,
  • ryby,
  • karotka,
  • brokolice,
  • hlávkový salát,
  • špenát,
  • petržel,
  • paprika,
  • meruňky.