Alimentární infekce jsou onemocnění způsobená stravou. Příčinou může být např. špatné uskladnění jídla, nesprávná příprava (špinavé předměty) nebo špatné zacházení s potravinami (ponechání potravin v teple nebo rozmražování v teplotě místnosti). Stránka pojednává o tom, co preventivně dělat, abychom se alimentárním infekcím vyhnuli.
______
Prevence alimentárních infekcí a nákaz z potravin
Zemědělci, výrobci, distributoři a prodejci mají své úkoly a povinnosti, které mají zajistit, abychom na stůl dostali bezpečné potraviny. Protože se jim to nemusí vždy zcela stoprocentně podařit a protože i my spotřebitelé můžeme rizika nesprávným zacházením s potravinami zvýšit, podívejme se na osvědčené zásady a rady, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Jejich používáním v denní praxi můžeme rizika vyplývající z mikrobů v potravinách velmi účinně omezit.
1. Udržujte čistotu
Bakterie se mohou vyskytovat v kuchyni např. na krájecích prkénkách, pracovních plochách, nožích a dalších předmětech používaných k přípravě pokrmů a při kuchyňské práci. Zvláště různé houbičky, hadříky, utěrky mohou po delším používání obsahovat mnoho mikrobů. Manipulací s nimi nebo po použití toalety se bakterie dostávají na ruce, kterými by pak mohla být kontaminace šířena dále. Proto:
- před i po manipulaci sjídlem a po použití toalety si myjte ruce teplou vodou a mýdlem;
- omývejte krájecí podložky a všechno kuchyňské nádobí a náčiní použité k přípravě pokrmu horkou vodou s detergentem nebo mýdlem nebo v myčce na nádobí, podobně očistěte povrchy, které přišly do styku s připravovaným pokrmem;
- chraňte potraviny a kuchyňské prostory před hmyzem a hlodavci.
2. Oddělujte syrové potraviny od teplem upravených
-
oddělujte syrové potraviny živočišného původu od ostatních potravin, a to už při ukládání v nákupním vozíku;
-
používejte jiné náčiní pro krájení a přípravu masa a jiné pro přípravu salátů či jídel, která budete konzumovat přímo;
-
uchovávejte syrové potraviny v ledničce tak, aby nedocházelo ke kontaktu s uvařenými pokrmy. Zejména zabraňte odkapávání šťávy z masa a drůbeže na jiné potraviny;
-
hrubé očištění kořenové zeleniny a brambor oddělte od čisté přípravy, např. salátů.
3. Pokrmy důkladně vařte
-
pokrmy ze všech druhů mas a vajíčka vařte nebo pečte dostatečně dlouhou dobu. Při prudkém a krátkém smažení nebo pečení nemusí být teplota uvnitř zejména větších kusů masa a drůbeže dostatečná nebo působí krátce, je proto správné použít např. vpichový teploměr; vajíčka "na rněkko" nebo jako "volská oka" nemusí být zcela bezpečná;
-
dostatečně pečte maso - ujistěte se, že maso u kosti nebo vytékající šťáva nejsou krvavé;
-
při mikrovlnném ohřívání pokrm míchejte, otáčejte, zakrývejte, aby se zabránilo udržení chladných míst;
-
při ohřívání omáček, šťáv, polévek přiveďte pokrm k varu a nechte chvíli vařit.
4. Uchovávejte potraviny při nfzkých teplotách
-
v ledničce uchovávejte teplotu 5°C, lépe 4°C
-
(z)měřte si teplotu ve vaší ledničce, běžných 8-10 °C není bezpečných - v takovém případě nastavte vyšší výkon;
-
zchlaďte nebo do mrazáku uložte rychle se kazící a hotové pokrmy do 2 hodin od nákupu nebo přípravy; přitom ukládejte menší porce do plochých nádob, aby zchlazení nebo zamražení bylo rychlé;
-
ledničku nepřeplňujte a potraviny v ní neskladujte příliš dlouho; u balených potravin nikdy déle, než je vyznačená doba jejich spotřeby nebo trvanlivosti, u otevřených balení i podstatně kratší dobu, čerstvé maso, drůbež a ryby nejvýše 1-2 dny;
-
rozmrazujte potraviny v ledničce, nikdy nerozmrazujte potraviny při teplotě místnosti; při potřebě rychlého rozmrazení ponořte v obalu dobře uzavřenou potravinu do chladné vody; v mikrovlnné troubě rozmrazujte maso jen pro účely následného vaření;
-
jednou rozmrazenou potravinu znovu nezamrazujte.
5. Používejte nezávadnou vodu a suroviny
Zásadně je pro přípravu pokrmů, včetně mytí ovoce a zeleniny, třeba používat pitnou vodu z kontrolovaných zdrojů. Takovými jsou veřejné vodovodní sítě a studny patřící obcím. Pokud používáte vodu z vlastní studny, ujistěte se, že je mikrobiologicky nezávadná. V případě jakýchkoli pochybností vodu před použitím pro přípravu pokrmů převařte.