Denně se uvaří v české republice tisíce šálků turecké kávy. Málokdo má ale jistotu, zda skutečně turka připravuje tak, aby se maximálně uchovala chuť kávy a látky v ní obsažené. Jaký je tedy správný technologický postup přípravy kávy?
______
Postup přípravy turecké kávy, turka
Do nahřátého hrnku (stačí jej vypláchnout horkou vodou) vložte 7-9 gramu, tedy asi dvě vrchovaté lžičky kávy, umleté na střední stupeň hrubosti a dolijte asi 1,5 deci vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu, nejlépe na teplotu 98° C.
Zalévejte postupně - nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody krouživým pohybem.
Snažte se, aby proud vody nebyl příliš prudký, tedy ne přílíš shora, aby se mletá káva co nejméně zvířila a nevyplavala na povrch. Takto se optimálně uvolní a vyluhují aromatické i chuťové látky.
Zlehka třikrát zamíchejte.
Odměnou vám bude jemná pěna v barvě mléčné čokolády.
Počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně.