Dobrý večer, dnes je čtvrtek 21.11.2024, svátek slaví Albert, zítra Cecílie.

Jak ušetřit za jídlo, potraviny a maso - tipy, rady, návod

jak_usetrit_za_jidlo_potraviny_maso.jpgNa internetu je velká spousta článků o tom, jak ušetřit za energie, na nákladech za pohonné hmoty nebo třeba za telefon. Ale velmi mne překvapilo, že nejsou téměř vůbec žádné články o tom, jak ušetřit za jídlo a potraviny - tedy tu nejvyšší položku domácnosti.

 

___

Jídlo je nejdražší položka domácnosti

Nechoďte do obchodu hladoví.

Když nám kručí v žaludku, naházíme většinou do košíku i spoustu nesmyslných pamlsků, bez kterých bychom se určitě obešli.

 

Využívejte slevy a akce

Někdy se výhodné nabídky opravdu vyplatí a pokud sledujete letáky, můžete uspořit i několik set korun na velkém nákupu.

 

Vařte ve velkém

Pokud budete vařit každý den, samozřejmě stoupnou výdaje na energie (vaření, svícení, myčka) a saponáty. 

 

Nechoďte do restaurace a fast-foodu

V restauraci musíte platit nejen za jídlo, ale hradíte i personál, který vás obsluhuje, kuchaře a majitele restaurace. Nejinak je tomu u stánků s rychlým občerstvením. Navíc u těch dostáváte často přehnaně kalorická jídla, která nejsou pro vaše tělo zdravá (ale jsou chutná). 

 

Nakupujte ve velkém

Tím že budete nakupovat ve velkém např. ve velkoobchodě nebo ve větších objemech, když je akce na určitý druh jídla, můžete uspořit nemalý peníz (třeba i proto, že ušetříte za pohonné hmoty když opakovaně musíte jezdit do supermarketu).

 

Neberte do obchodu děti

Rozhodně pak neodoláte jejich škemrání o něco dobrého. Nákup s dětmi se podle statistik může prodražit až o čtvrtinu!

 


Jak ušetřit za maso?

Maso je podle většiny odborníků na výživu nenahraditelnou složkou naší potravy. Bez živočišných bílkovin naše tělo trpí a ztrácí sílu. Má to ale ne zrovna malý háček: Cena za některé druhy masa je často nad naše finanční možnosti.

Nahraďte drahé maso levnějším

  • drahé hovězí maso, které se musí navíc dlouho vařit, nahraďte stejně lahodným a levnějším masem krůtím nebo kuřecím

  • kupujte vždy celé kuře, popř. kachnu, husu či krůtu. Vyjde vás to mnohem levněji než nákup stejné gramáže drůbežího po dílech. Co z naporcovaného kuřete či jiné drůbeže hned neupotřebíte, můžete zamrazit pro pozdější použití

  •  některých pokrmech můžete drahé hovězí plátky nahradit vepřovými (např. ptáčky)

  • využívejte více mleté maso s vysokým procentem libovosti (kolem 70 procent). Můžete takk připravit chutné a levné řízky (např. holandské), popř. upečte sekanou a n aplátky nakrájejte do svíčkové omáčky. Místo drahého hovězího

  • zaměřte se na vepřový bůček, který se dá zpracovat na sto způsobů. Jeho vysokým kalorickým hodnotám se vyhnete, když ho budete upravovat ve vakuovém sáčku

  • nepodceňujte masové konzervy, jsou mnohem levnější než čerstvé maso. Určitě ale nevybírejte ty nejlevnější, sledujte hodnorty uvedené na obalu konzerv. Čím vyšší procento masa, tím kvalitnější konzerva

  • sledujte slevové akce obchodních řetězců, často nabízejí maso za výhodné ceny (z poslední doby např. 1 kg vepřové kýty b.k za 90 Kč, či bůček za 50 Kč)

 

Náhražky místo masa

  • v karbanátcích nebo sekané nahraďte část masa stejným množstvím syrové a lehce osmažené cibulky a trochou nastrouhaného syrového bramboru

  • nedáte-li dopustit na živočišné bílkoviny, zvolte jako náhradu masa Šmakoun, vyrobený z bílku vajec. Je to proteinová bomba bez cholesterolu.

  • mezi rostlinné náhražky masa patří zejména výrobky ze sóji - tofu, tvaroh ze sójového mléka a tempeh, což jsou placky z fermentovaných sójových bobů. Třetím favoritem na náhradu masa je seitan, který se vyrábí z pšeničné mouky.

 

Příprava masa:

  • nebojte se používat tlakový hrnec, tzv. »papiňák«. Dnes již jsou spolehlivé a bezpečné a zkracují přípravui masa minimálně o polovinu.

  • maso budete tepelně upravovat kratší dobu, když ho nejprve naložíte do zakoupené, nebo i doma připravené marinády. Spolehlivými ingrediencemi jsou např. podmáslí, jogurt, víno, či ocet.

  • hovězí nebo vepřové maso před zpracováním potřete tlustou vrstvou hořčice, která maso okoření a navoní. Při dušení ho podlívejte přírodním vínem

  • připálené maso se dá ještě zachránit, pokud velkoryse odříznete černá místa. Potom maso omyjte, osušte a opečte

  • k vaření můžete použít i maso ze staršího dobytka a slepic, k pečení se hodí jen maso mladé krájejte maso na velmi tenké plátky, podaří se vám to, když ho lehce namrazíte. Maso krájejte vždy příčně k vláknům

 

Udělejte si zabíjačku a konzervujte:

  • mnohá jatka nabízejí za výhodnou cenu prodej prasečích půlek, včetně vnitřností.

  • udělejte si dostatek prostoru v mrazáku a zbytek masa podomácku zakonzervujte tedy zavařte.

  • dodržujte naprostou čistotu materiálu i kuchyňského náčiní

  • používejte jent bezvadné zavírací a sterilační zařízení a nádoby

  • obsah masových konzerv před plněním do sklenic dobře tepelně upravte

  • konzervy nepřeplňujte, maso však musí být vždy potopeno

  • sklenice musíte co nejdříve sterilovat, aby jejich obsah nepodléhal škodlivým změnám.

 


 

Levné recepty na masová jídla:

Buřtočína

300 g jakékoliv uzeniny, zelenina (rajčata, papriky), 3 vajíčka, kečup, plnotučná hořčice, sůl, pepř, možno chilli

Do hrnce nalijeme na dno trošku oleje. Na tenké proužky nakrájíme salám, přidáme ostatní ingredience (podle "oka" a dle chuti) a vše pořádně promícháme. Buřtočínu můžete naložit den předem, ale není to podmínkou. Směs pak stačí osmažit na pánvičce a podávat s jakýmkoliv pečivem.

Ušetříte 100 Kč: nahraďte 1 kg vepřové pečeně bez kosti za 160 Kč (nebo kýty bez kosti za 125 Kč) 1 kg točeného salámu za 60 Kč.

 

Zapékané brambory s tofu

1 kg brambor, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 250 g tofu, Solčanka, majoránka, kmín, zeleninové ochucovadlo, sůl
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na asi 3 až 4 mm plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Plátky brambor rozložíme na vymazaný plech, posolíme je, podle chuti posypeme Solčankou, kmínem, majoránkou a poklademe kolečky cibule. Tofu nakrájíme na tenké plátky, klademe na brambory a osolíme. Brambory s tofu zapečeme v troubě.
Ušetříte 60 Kč: 250 g tofu vás přijde asi na 20 Kč nahradíte tím v receptu 500 g vepřové pečeně za 80 Kč.

 

Pomazánka ze zbytků masa

400 g zbytků masa, 4 brambory, 2 mrkve, 2 cibule, okurky, česnek, hořčice, tymián, sůl

Vepřové a hovězí maso umeleme na masovém strojku s vařenými brambory, okurkami a mrkví. Cibuli pokrájenou na silnější kolečka spaříme vařící vodou, necháme 5 minut stát a pak umeleme a přidáma k masu. Vmíchámeprolisovaný česnek, hořčici, tymián a vše dobře promícháme. Mažeme na topinky.

Ušetříte 35 Kč: 400 g vepř. kýty za 50 Kč nahradíte ořezaným bůčkem za 15 Kč.

 


Související články: