S jakými nemocemi by se lidé měli černé kávě vyhýbat, nebo její konzumaci alespoň omezit? V čem je káva zdraví prospěšná a má skutečně pozitivní vliv na léčbu některých nemocí mozku? Díky, Karel
___
___
Pití černé kávy by měli omezit především lidé se záněty žaludku, protože káva aktivuje žaludeční šťávy, a pacienti s aktivním idiopatickým střevním zánětem, například s Crohnovou chorobou. Opatrné by měly být osoby trpící nespavostí a vysokým krevním tlakem (vliv kofeinu na organismus s letitým pitím kávy ale slábne). Také těhotné a kojící ženy by měly konzumaci kávy omezit. Pití kávy obsahující kofein je spojeno s nižším rizikem vzniku žlučových kamenů a zánětem žlučníku, sníženým rizikem vzniku cirhózy nebo dny. Výzkumy prokázaly, že u lidí, kteří pijí kávu dlouhodobě, se snižuje riziko vzniku Parkinsonovy nemoci. Podobný efekt lze očekávat i u Alzheimerovy nemoci. Kofein působí příznivě na paměťové funkce a snižuje tvorbu betaamyloidu v mozku, který je morfologickým projevem Alzheimerovy nemoci. Několik výsledků odborných studií o vlivu kávy na zdraví z posledních let jsem zveřejnil na některých dalších stránkách o kávě na tomto webu:
- Káva a sport - vliv kávy na sportovní výkon, účinky kávy
- Vliv kávy na zdraví, paměť, mrtvici a Alzheimerovu nemoc
- Jak se bránit únavě, jak se osvěžit i bez kávy, káva a zdraví
- Mnohaleté pití kávy a stimulační účinky kofeinu na organismus
- Pití kávy zahřívá nohy - je to pravda nebo ne?
- Vliv pití kávy na paměť člověka
- Jak se vyrábí a je instatní káva zdravá?
- Káva a kofein odstraňuje z těla vápník, hořčík
- Káva a vysoký krevní tlak, riziko infarktu, mozkové mrtvice
- Má káva vliv na otěhotnění a na kvalitu vajíček u žen?
- Která káva je nejzdravější - instatní, mletá (turek), překapávaná, latté, espresso?
- Je lepší káva bez mléka nebo s mlékem?