Jídlo, strava
__
__
Výrobci potravin ví velmi dobře, že když na obalu potraviny napíšou, že obsahuje glutamát nebo sůl kyseliny glutamové, tak výrobek těžko prodají. Jenže cílem výrobce potravin a polotovarů je, aby nejen zboží prodali, ale vydělávali na něm. Proto problém vyřešili šalamounsky. Glutamát rozštěpili a označují ho jinými názvy, které vypadají jako by potravina obsahovala jen přírodní látky. Takže potravina vypadá jako zdravá, ale není. Chytré, že?
___
___
Mrkev, ale i další produkty ze zahrádky mají mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Tak proč je nevyužít i jinak než jako jídlo? Mrkev je bohatá na beta-karoten, předstupeň vitaminu A, dále vitaminy E, D, K, vlákninu, mnoho cukru, selen, lecirin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jod. V jejích semenech se nachází především silice a kvalitní olej, což jsou luxusní kosmetické preparáty.
___
___
Rýže je poměrně levná, na energii bohatá potravina, která má své skalní příznivce zejména v Asii. ato zrnka provázejí lidstvo už velmi dlouho a patří mezi důležité základní potraviny. Rýže se podle historických pramenů začala pěstovat už někdy před 4000 lety na území dnešního Thajska. Odtud se umění pěstování rýže naučili Číňané a obyvatelé Indie.
___
___
Milujete melouny? Jen si je dejte! V horkém létě osvěží a navíc jsou zdravé. Obsahují jeden z nejdůležitějších potravinových karotenoidů - lykopen, který podle vědeckých studií snižuje rizika vzniku rakoviny. Jedna ze studií tvrdí, že u mužů, kteří konzumují mnoho jídel s lykopenem, se snižuje riziko prostaty rakoviny až o 45 procent. Další studie uvádí, že strava s lykopenem snižuje rizika onemocnění rakovinou slinivky a děložního čípku.
___
___
Hranolky, knedlíky nebo kaše - každý Čech zkonzumuje kolem 50 kg brambor ročně. A to je dobře, žluté hlízy jsou totiž mnohem zdravější, než si myslíte. Brambora je stará kolem 13 000 let a původně pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy ji kdysi dávno přivezli mořeplavci. V 16. a 17. století se pěstovala jako exotická okrasná rostlina v parcích a zahradách. První doložený záznam o vařených bramborách jako potravině na evropském kontinentu máme z roku 1616.
___
___
Udělejte si jednou za rok radost a jděte do luxusní restaurace. Číšník vás od vchodu uvede ke stolu a galantně vám odsune židli, abyste mohli pohodlně usednout. Kolem zní tlumený hovor, cinkot těžkých stříbrných příborů, a než se stihnete rozhlédnout, třímáte jídelní lístek. Po jeho otevření vám však pomalu začínají tuhnout rysy. Jediné, čemu v něm rozumíte, jsou ceny. Díky našemu slovníčku se tento zlý sen nikdy nestane skutečností.
___
___