Jídlo, strava
Není žádným tajemstvím, že Češi mají zmatek v cizojazyčných názvek káv. Chtějí espresso, dostanou americano. Pokud by chtěli skutečně espresso, museli by požádat o piccolo. Máte v tom zmatek? Přečtěte si, jaký je rozdíl mezi kávami piccolo, ristretto, macchiato, espresso, latté, cappuccino, americano, macchiato, mocaccino, doppio, corretto.
___
___
Fenykl nejsou jen podlouhlá semínka podobná kmínu, ale i zelenina, co chutná po pendreku a voní jako dětský čaj. Čerstvý má řadu přídomků – hlíznatý, sladký, boloňský či florentinský – a už z toho je patrné, že si ho nejvíc oblíbili na jihu Evropy. Fenykl je příbuzný kmínu, anýzu nebo libečku a kromě toho, že příjemně voní a skvěle chutná, má i řadu léčivých účinků.
___
___
Jak omezit ztráty vitamínů na minimum. Chcete být zdraví? Připravte si do chladničky nakrájenou papriku, okurku, oloupanou kedlubnu, omytý salát, špalíčky očištěné mrkve, celeru či cukety a sáhněte po nich, až vás začne „honit mlsná". Jde vám hlavně o vitaminy? Pak na veškeré mytí, loupání a krájení „do zásoby" zapomeňte.
____
____
Je čas chřipek a nepříjemného nachlazení, bolestí v krku i kloubů. Ne vždy je třeba sypat do sebe prášky. Stále znovu se totiž potvrzuje, že pro naše zdraví je velmi důležité zejména to, co jíme. A tak i správně zvolený jídelníček může pomoci při prvních příznacích nemoci a také jí účinně předcházet.
___
___
Škrábání, píchání, řezání a bolest. To jsou nejčastější příznaky poranění oka cizím tělesem. Tyto příznaky cítíte hlavně při mrknutí. Postižené oko bývá zarudlé, nadměrně slzí a může být i více citlivé na světlo. Co můžete v takovém případě dělat sami a kdy je nutné se obrátit na odborníka? V důsledku podráždění má pacient často problém s pouhým otevřením víčka. V těžších případech lze dokonce pozorovat i mírně zhoršené vidění.
___
___
Citron je nepostradatelný pomocník v každé kuchyni, ale uplatnění najde i v léčbě řady neduhů nebo při přípravě skvělé domácí kosmetiky! Účinné látky v citrónových plodech urychlují metabolismus bílkovin a pomáhají tím při snižování tělesné hmotnosti! Citrónová šťáva dodává vlasům lesk, vitalitu a rovněž je účinně tuží. Po umytí si ji vetřeme do mokrých vlasů a můžeme je upravovat.
___
___
Možná, že někomu ve výčtu poživatin, které lze usušit, na tomto místě chybí maso. V domácích podmínkách však sušení masa skrývá hodně zdravotních rizik, která možná nevadila indiánům a našim prapředkům, ale náš dnešní organismus se s nimi nemusí umět vyrovnat. Jestliže se do toho přesto chceme pustit, vyberme si nejlépe kvalitní libové hovězí, které si připravíme na tenké plátky, nanejvýš 3 milimetry silné.
___
___